Promotie

Vernieuwende extractieprocessen voor planteiwitten – grensvlak en schuimeigenschappen van mildgepurificeerde plant eiwitextracten

Samenvatting:

Plantaardige eiwitten zijn duurzamer dan dierlijke eiwitten. Is dat zo? Planteiwitten worden uit plantzaden of bonen gehaald en verwerkt tot planteiwit ingredienten. Dit proces is vrij onduurzaam proces, omdat er veel water en energie nodig is. Daarnaast verlaagt het proces de functionele eigenschappen van het eiwit, omdat de eiwitten worden beschadigd. In deze thesis hebben we een nieuwe en duurzamere methode gebruikt om eiwitten uit koolzaad te halen. Naast een winst in duurzaamheid, is de functionaliteit van de planteiwitten ook beter geworden, met name in het maken van schuimen. Een nadeel van het nieuwe proces is de aanwezigheid van niet-eiwit componenten, zoals fenolen en vetten. We hebben aangetoond, hoe we de impact van deze componenten op eiwitten kunnen beheersen. Daarmee geven verstrekken we cruciale parameters waar rekening mee moet worden gehouden in het ontwerpen van een duurzaam extractieproces van plantaardige eiwitten.