Roelof Platenkamp

Alumniverhaal

Roelof Platenkamp

Gedurende mijn carrière in de olie- en gasindustrie bevond ik mij in een omgeving gedomineerd door mijnbouw-, civiel en petroleum- ingenieurs en waarin ik als land- bouwkundig ingenieur uit Wageningen en natuurkundige uit Leiden met argusogen werd bekeken. Juist de pragmatische aspecten van de op- leiding in Wageningen hadden mij een ‘competitive edge’ meegegeven die mij in staat stelde extra waarde toe te voegen aan onze activiteiten. De potentiële bijdrage van de Wageningse ingenieur buiten de agrarische en foodsectoren is (nog) niet voldoende onderkend. Ik ben ervan overtuigd dat Wageningen veel kan bijdragen aan de duurzame oplossingen van onze huidige problemen in de energievoorziening. Ik zou daarom graag meer Wageningse ingenieurs werkzaam zien in de energiesector. Ik heb veel te danken aan mijn alma mater, en stel daarom graag tijd beschikbaar aan het initiatief van de Wageningen Ambassadors.
Roelof Platenkamp, oprichter en Executive Chairman Tulip Oil bv

Roelof Platenkamp (1952) studeerde in 1976 af in Wageningen en promoveerde in 1981 in de wis- en natuurkunde te Leiden. Platenkamp begon zijn loopbaan binnen de Shell Groep in Aberdeen en vervolgens in de USA en – terug in Nederland − bij de NAM. Daarna was hij werkzaam in IT en Economics bij Shell in Den Haag, als petroleum engineering manager in Londen, development director in Venezuela en aansluitend corporate affairs director bij Petroleum Development Oman.

In 1999 werd hij benoemd tot Global VP Strategy, Economics & Planning bij Shell International in Den Haag, in 2001 aan- vaardde hij de functie van exploration and production manager bij de NAM, waarvan hij in 2003 directeur werd. Roelof was tegelijkertijd commercial director van Shell’s Europese E&P- organisatie. Op 1 maart 2006 werd hij benoemd tot Global Vice President Petroleum Engineering and Development en algemeen directeur bij Shell International E&P in Den Haag.

In maart 2010 verliet hij de Shell Groep. Hij is thans lid van de Raad van Bestuur van FOROIL in Parijs en adviseert de directie van ConocoPhillips als lid van het ‘Industrial Legend’ programma. In juli 2010 richtte hij in partnerschap met Barclays Capital ‘Tulip Oil bv’ op, een exploratie- en productiemaatschappij die zich richt op de opsporing en ontwikkeling van olie- en gas- velden in West-Europa.

Meer over de Wageningen Ambassadors

Terug naar het alumnioverzicht

Overzicht Wageningen Ambassadors