Alumnibijeenkomst

Alumni Open Dag - zaterdag 5 oktober 2019

In navolging van de World Wide Wageningen Alumni Day in 2018 vond zaterdag 5 oktober 2019 de eerste Alumni Open Dag plaats op de Wageningen Campus. Het was een prachtige zonnige dag en ruim 350 alumni kwamen naar de Campus. Vele enthousiaste ontmoetingen tussen voormalig studiegenoten vonden plaats. Op deze pagina kunt u genieten van een foto- en video-impressie en kunt u een verslag en de presentaties terugvinden.

Organisator Universiteitsfonds Wageningen
Datum

za 5 oktober 2019 13:15 tot 19:00

Locatie Orion, gebouwnummer 103

Volgend jaar vindt de Alumni Open Dag plaats op zaterdagmiddag 3 oktober 2020.

Heeft u opmerkingen of ideeën die u met ons wilt delen, of wilt u tijdens de volgende Alumni Open Dag een reünie, lezing of een jaarclub- of verenigingsactiviteit organiseren? Dan horen we dat graag en kunt u ons een mail sturen via alumni@wur.nl.

De Alumni Open Dag is gratis voor iedereen. Vond u het een waardevolle dag en draagt u de universiteit en de huidige studenten een warm hart toe? U kunt doneren middels een online donatie met Ideal of via een tikkie middels onderstaande QR-code.

Verslag

In navolging van de World Wide Wageningen Alumni Day in 2018 vond zaterdag 5 oktober 2019 de eerste Alumni Open Dag plaats op de Wageningen Campus. Het was een prachtige zonnige dag en ruim 350 alumni kwamen naar de Campus waar ze in het Orion gebouw werden ontvangen met koffie en thee. Vele enthousiaste ontmoetingen tussen voormalig studiegenoten vonden plaats.

Het was een gemêleerd gezelschap van alumni. De oudst aanwezige alumnus, 92 jaar, was Johannes Hartmans (afstudeerjaar 1954, landbouwplantenteelt) maar ook meerdere recent afgestudeerden van net in de twintig waren aanwezig. Na de koffie en thee vond het plenaire deel van het programma plaats; een welkom en opening door Delia de Vreeze, directeur filantropie en alumnirelaties gevolgd door een lezing over het wel en wee van Wageningen University & Research door Rector Magnificus prof. dr. Arthur Mol. Na Arthur Mol gevolgde de Wereldlezing door prof. dr. Marcel Dicke met als titel ‘Insecten als bondgenoten in een circulaire economie’. Hij ging onder andere in op de ontwikkelingen in zijn onderzoek na het verkrijgen van de Spinozapremie in 2007 (hij was de eerste Wageninger die de Spinozapremie verkreeg). Na afloop van beide lezingen was er nog wat tijd voor vragen uit de zaal. Delia de Vreeze lichtte het vervolg van de dag toe en daarna ging iedereen naar beneden. Tijdens de pauze werden vruchtensappen en bananenbrood geserveerd en konden de alumni elkaar weer opzoeken en hun herinneringen verder ophalen. Er waren drie stands aanwezig; een ter promotie van de ruim 800 vacatures dit jaar bij de WUR en de kracht van het alumni netwerk om deze te vervullen, een van het Universiteitsfonds Wageningen waar men meer kon horen over de initiatieven van het Universiteitsfonds en men een donatie kon doen ten gunste van activiteiten voor de huidige studenten, en een met drie ‘groei & bloei’ boompjes waar men een reactie kon achterlaten op de volgende vragen:

“Uw herinnering aan uw studietijd in Wageningen”

“Wat vond u van deze dag het leukste?”

“Uw tip voor de volgende Alumni Open Dag”

Na de pauze verdeelde de aanwezigen zich over de verschillende programmaonderdelen:

  • Zo'n 35 personen brachten een bezoek aan StartHub en FabLab
  • Zo'n 40 personen brachten een bezoek aan het Wereldbodemmuseum ISRIC
  • Ruim 60 personen gingen naar de reünie van Entomologen
  • Ruim 70 personen gingen naar de lezing van dr. Ingrid van der Meer over de Eiwittransitie en de zoektocht naar nieuwe, duurzame plantaardige eiwitbronnen
  • Zo'n 25 personen gingen naar de Engelstalige lezing van dr. Robert Coates met als titel 'Understanding 'post-truth' development: conservation, biodiversity decline, and denial in Bolsonaro's Brazil'.
  • De rest van de aanwezigen, meer dan 100, verdeelden zich in groepjes en volgden onder leiding van student-gidsen een rondleiding over de campus.

Bij terugkomst in het Orion-gebouw stond in De Spot de borrel klaar en konden de alumni de ervaringen van de verschillende programmaonderdelen met elkaar delen. De aanwezige insectenhapjes vonden gretig aftrek en ook de andere borrelhapjes vielen goed in de smaak. De muzikale omlijsting werd verzorgd door twee alumni: Hans Broekhuijsen (saxofoon) en Christina Schukking, die optraden onder de naam SaxOBeat. De afsluiting van de eerste Alumni Open Dag werd gedaan door alumni relations officer Denise Spiekerman die alle aanwezigen nogmaals bedankte voor hun komst en direct de gelegenheid nam om alvast de datum van de Alumni Open Dag in 2020 te noemen, te weten zaterdagmiddag 3 oktober. Ze riep de aanwezige alumni op om als men ideeën heeft voor het organiseren van een reünie, lezing of een jaarclub- of verenigingsactiviteit tijdens de volgende Alumni Open Dag, die aan het alumnibureau te laten weten zodat dat in het programma van volgend jaar kan worden opgenomen en de opkomst volgend jaar nog groter wordt. Rond 19.00 uur ging iedereen weer huiswaarts.

Mijn herinnering aan Wageningen: Bijzondere vriendschappen en herinneringen voor het leven!

Presentaties sprekers

Erg interessante lezingen, inspirerend! Dat eendekroos nu waterlinzen heet was een openbaring.

Programma

Het programma van de eerste Alumni Open Dag op 5 oktober 2019 was als volgt:

13.15 – 14.00 Registratie met koffie/thee
14.00 - 14.30 Presentatie Rector Magnificus prof. dr. ir. Arthur P.J. Mol 14.30 - 15.45 Wereldlezing prof. dr. Marcel Dicke, "Insecten als bondgenoten in een circulaire economie"
15.45 - 16.30 Pauze
16.30 - 18.00 Keuzeprogramma: excursies en lezingen
18:00 - 19:00 Afsluitende netwerkborrel

Keuzeprogramma: excursies en lezingen

Campus rondleiding (excursie)

Op Wageningen Campus wordt volop gebouwd en ontwikkeld. Tijdens een rondleiding door een student over de campus, werden de alumni geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en de verschillende kunstobjecten.

ISRIC Wereldbodemmuseum (excursie)

Het ISRIC Wereldbodemmuseum herbergt een unieke verzameling bodemprofielen van over de hele wereld. In deze interactieve tour werden de alumni langs de diepe, zwarte aarde van de Russische steppen naar een aarde van de Krakatoa-vulkaan in Indonesië geleid. Ze leerden over de rol van bodems in het leven, hun verband met de wereldwijde uitdagingen van vandaag, en hoe ze in kaart worden gebracht met behulp van ‘machine learning’.

FabLab en StartHub (excursie)

Fablab Wageningen is de perfecte plek om kennis te maken met 3D-printtoepassingen. Tijdens het bezoek aan FabLab zagen de alumni voorbeelden van 3D-printprojecten zoals medicijnen, ruimte, voedsel en bioprinting. Ze kregen ook een diepgaand inzicht in het potentieel van 3D-printen in ontwikkeling. Daarnaast maakten ze kennis met StartHub Wageningen, dé incubator voor startups van huidige en recent afgestudeerde Wageningse (PhD) studenten. Locatie: Atlas, ingang StartHub.

Nieuwe eiwitten (lezing)

Dr. Ingrid van der Meer (Wageningen Plant Research) gaf een lezing over het voor Wageningen University & Research belangrijke investeringsthema ‘De eiwittransitie’. Hierbij ligt de focus op de zoektocht naar nieuwe, duurzame plantaardige eiwitbronnen. Dr. Van der Meer ging in op de verborgen kracht van het kleinste bloeiende plantje op aarde: eendenkroos. Kunnen we eendenkroos zien als mogelijk nieuw eiwitgewas en wat komt erbij kijken om dit in te zetten voor humane voeding? Locatie: Orion, zaal C2030.

Zie hieronder de overige activiteiten die plaatsvinden in Wageningen op 5 oktober.

Overige evenementen in Wageningen op 5 oktober

Op zaterdag 5 oktober vonden er nog meer activiteiten plaats op Wageningen Campus of in de nabije omgeving. Leuk om dit te combineren met uw deelname aan de Alumni Open Dag!

Lezing "Understanding ‘post-truth’ development: conservation, biodiversity decline, and denial in Bolsonaro’s Brazil"

Dr. Robert Coates is Lecturer in the Sociology of Development and Change group at Wageningen University. His research focuses on urban hazards and disasters, conservation at the urban-rural interface, and development and environment debates, especially in Brazil. The presentation focuses on unfolding questions surrounding authoritarian governance, economic expansion, and the denial of environmental degradation, in Brazil and beyond. Deze lezing wordt in het Engels gegeven. Locatie: Orion, zaal C2035. Tijd: 16:30 - 18:00 uur. Bekijk hier de flyer en de alumni event abstract.

Reünie van Wageningse Entomologen

Marcel Dicke en Lucas Noldus organiseerden een reünie voor (oud)medewerkers van het Laboratorium voor Entomologie. Deze vond plaats van 16:30-18:00 uur in gebouw Orion (zaal C1032). Marcel Dicke gaf een presentatie over de nieuwste ontwikkelingen in het onderzoek en onderwijs van het Laboratorium voor Entomologie. Aansluitend volgde een informele “speed-updating” sessie: we verdeelden ons in groepen naar periode van aankomst en praten elkaar bij over onze loopbaan na ons vertrek bij Entomologie. We hopen vele oud-collega’s te ontmoeten! Aanmelding via lucas.noldus@noldus.nl.

Weekend van de Wetenschap op Wageningen Campus

In het kader van het Weekend van de Wetenschap vonden er op de campus tussen 11.00 en 16.00 uur een aantal activiteiten plaats. Ook oud-studenten waren van harte welkom. Meer informatie over de activiteiten kunt u hier vinden.

Open dag Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Op zaterdag 5 oktober gingen de deuren van het naast de campus gelegen NIOO voor iedereen open. Ook WUR alumni waren van harte welkom om een kijkje te nemen. Het thema van de open dag was: ‘Welkom in de natuur van de toekomst’. Meer informatie vindt u op www.nioo.knaw.nl/opendag

Kick-off Dutch Food Week

Op 5 oktober startte ook de Dutch Food Week in Ede. Tijdens een kort sprankelend programma werd men meegenomen in de diverse aspecten van de centrale vraag van Dutch Food Week: ‘Wat eten we?’ Zo hebben o.a. John Berends, de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland en Marit van Egmond, lid van het Topteam Agri&Food en CEO Albert Heijn, hun licht over dit thema laten schijnen.

I met my partner in Wageningen. 40+ years and going!
Heel informatief en een open sfeer. Trots op Wageningen!