Alumniverhaal

Roelof Platenkamp

Gedurende mijn carrière in de olie- en gasindustrie bevond ik mij in een omgeving gedomineerd door mijnbouw-, civiel en petroleum- ingenieurs en waarin ik als land- bouwkundig ingenieur uit Wageningen en natuurkundige uit Leiden met argusogen werd bekeken. Juist de pragmatische aspecten van de op- leiding in Wageningen hadden mij een ‘competitive edge’ meegegeven die mij in staat stelde extra waarde toe te voegen aan onze activiteiten. De potentiële bijdrage van de Wageningse ingenieur buiten de agrarische en foodsectoren is (nog) niet voldoende onderkend. Ik ben ervan overtuigd dat Wageningen veel kan bijdragen aan de duurzame oplossingen van onze huidige problemen in de energievoorziening. Ik zou daarom graag meer Wageningse ingenieurs werkzaam zien in de energiesector. Ik heb veel te danken aan mijn alma mater, en stel daarom graag tijd beschikbaar aan het initiatief van de Wageningen Ambassadors.
Roelof Platenkamp, Gepensioneerd, ex senior Exec Shell, oprichter en ex-CEO Tulip Oil, Non exec dir. Foroil, Jumbo Maritime, UniEnergyTechnology

Roelof Platenkamp (1952) studeerde in 1976 met lof af in Wageningen en promoveerde in 1981 in de wis- en natuurkunde te Leiden. Platenkamp begon zijn loopbaan binnen de Royal Dutch-Shell Groep en vervulde tal van functies in de olie en gas divisie. Hij was o.a. CEO van de NAM, Commercieel Directeur Shell EP Europe, Global VP Strategie en Planning en Global VP Development en Petroleum Engineering. In maart 2010 verliet hij de Shell Groep en richtte hij in partnerschap met Barclays Capital ‘Tulip Oil bv’ op, een maatschappij die met succes olie en gasvelden in Nederland en Duitsland heeft ontdekt en ontwikkeld. Hij verliet Tulip Oil in 2018.

Thans vervult hij non-exec functies bij FOROIL in Parijs, Jumbo Maritiem BV in Schiedam, UniEnergy Technologies in Seattle en Circular industries in Amsterdam. Op dit moment is hij actief met de introductie van Vanadium Redox Flow batterijen voor grootschalige electriciteitsopslag. Daartoe richtte hij Vanadis Power BV op in Februari 2020.

Wageningen Ambassadors

Wageningen Ambassadors overzicht