Start reünie in Orion

Reünie 'Weerzien in Wageningen' zeer geslaagd

Ruim 700 alumni kwamen vrijdag 14 juni naar Wageningen, voor de reünie ter gelegenheid van de 95e verjaardag van de universiteit. Om oude bekenden te ontmoeten en de universiteit van nu te ontdekken. De oudste aanwezige alumnus, Mattijs Noordhoek, was een jaar jonger dan de universiteit (94), de jongste een Chinese studente Xiaoxi Wang (24) (startjaar 2011).

Anne van den Ban Fonds

Het programma begon in de grote collegezaal van het nieuwste onderwijsgebouw Orion, waar de oud-studenten werden bijgepraat over de universiteit van nu door de voorzitter van de raad van bestuur, Aalt Dijkhuizen. Hij overhandigde ook een cheque van 2450 euro aan Anne van den Ban, uit de bijdragen van alumni aan het diner. Het fonds dat hij in 1992 oprichtte heeft inmiddels al 226 internationale studenten kunnen helpen om in Wageningen te studeren. De raad van bestuur verraste Anne van den Ban bovendien met een zilveren legpenning, voor zijn bijzondere en levenlange bijdrage aan de missie van Wageningen University.

Rondleiding over de campus

Na de welkomstwoorden maakte een deel van de alumni met een student van nu een wandeling over de campus. Die kennismaking leverde gemengde gevoelens op: ‘Het is mooi, maar ik zie hier niet dat ik in Wageningen ben’, en: ‘Het zijn fabriekjes, hier broeit niks’. Maar ook: ‘De universiteit is meegegaan met zijn tijd.’

Colleges Voedselzekerheid

Verder bezochten velen een van de vijf lezingen rond het thema voedselzekerheid. Zo praatte hoogleraar tropische entomologie Arnold van Huis de alumni bij over het belang van minivee, ofwel insecten die worden gekweekt voor dierlijke of menselijke consumptie. Het onderwerp staat internationaal op de agenda. Het boek Edible insects dat Van Huis eerder dit jaar voor de FAO samenstelde over eetbare insecten, werd in de eerste 24 uur na verschijning maar liefst 2,4 miljoen keer gedownload.

Thuiskomen in Wageningen

Het uitgebreide en goed verzorgde dinerbuffet in het Hof van Wageningen dat de dag afsloot, bood volop ruimte voor bijpraten en herinneringen ophalen. ‘Ik had alleen graag nog meer mensen van uit mijn studietijd hier gezien’, zei Pieter Verhagen (startjaar 1960).

Het thuisgevoel bleek er tot slot niet alleen op deze dag te zijn, maar iets wat velen het hele jaar door  overkomen: ‘Als je een andere Wageninger tegenkomt, waar dan ook, voel je je ook al thuis.’