100 years WUR - Share your story, support a project!

In 2018 was het een eeuw geleden dat onze universiteit de academische status kreeg toegekend. 100 jaar WUR en dat is gevierd met allerlei bijzondere jubileumactiviteiten! Of u nu aan de Landbouw Hogeschool, Landbouw Universiteit Wageningen of aan Wageningen University studeert, werkt of heeft gestudeerd, we zijn allemaal ‘Wageningers’.
Voor vier projecten van 100 jaar WUR heeft het Universiteitsfonds uw steun gevraagd: Share your story, support a project! Bekijk hieronder de verschillende projecten en hun prachtige resultaten.

Een herdenkingsbos van 100 UniversiTREES

100 UniversiTREES voor 100 jaar WUR. Samen met zo'n tweeduizend alumni heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander één van de eerste UniversiTREES geplant op Wageningen Campus tijdens de World Wide Wageningen Alumni Day. Wereldwijd zijn er ook al een aantal bomen geplant, zoals in bijvoorbeeld China, Brazilië en Bangladesh. Samen zullen al deze UniversiTREES een blijvende, groeiende en wereldwijde herinnering zijn aan 100 jaar WUR.

Dankzij mensen als u staat er over enkele jaren een prachtig bos, vol met 100 monumentale UniversiTREES verspreid over de hele wereld!

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander plant UniversiTREE samen met Louise O. Fresco, tijdens de World Wide Wageningen Alumni Day. © Mees Arkesteijn

Daag scholieren uit: Wageningen Borlaug Youth Institute

Wageningen Borlaug Youth Institute was een scholierenproject om jongeren enthousiast te maken voor het domein Food & Agriculture. Toekomstige wetenschappers en leiders werden gevraagd om creatieve, wetenschappelijk onderbouwde oplossingen te bedenken voor het wereldvoedselvraagstuk. De prijs is bedoelt als inspiratie voor de komende generatie om ideeën en adviezen te uiten voor een betere wereld. De deelnemers zochten een oplossing voor een van de grootste uitdagingen waar we in de wereld voor staan: Hoe voeden we de wereld op een duurzame manier? 

Winnaars 2018
Het team dat volgens de jury op alle punten uitsprong was team Zeewier 'De Vier van Wier' bestaande uit Marloes Ruiter, Esmee Kranenburg, Dennis Vlegels en Maxime Brandenburg. Dit team heeft ideeën om de productie van zeewier in Nederland te bevorderen en het eten van zeewier populairder te maken. 'De Vier van Wier’ mag in oktober 2018 mee naar Verenigde Staten om mee te doen aan het Global Youth Institute in Des Moines. Deze reis kan worden gemaakt dankzij uw hulp en donaties.

Leden van team Zeewier Esmée Kranenburg en Dennis Vlegels krijgen de prijs uit handen van minister Carola Schouten en Kenneth Quinn. 
© Guy Akkermans

100 jaar WUR in woord en beeld in het Jubileumboek

In 1993 verscheen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van onze alma mater een prachtig naslagwerk over het ontstaan en de ontwikkeling van Wageningen University & Research. Voor ons eeuwfeest hebben we, met dank aan uw giften, deze geschiedschrijving compleet kunnen maken met een boek over de laatste 25 jaar.

De journalisten Martijn de Groot en Joost van Kasteren blikken in het boek “Metamorfose: 1993-2018 hoe Wageningen wereldtop werd” met de belangrijkste spelers terug op deze periode. Zij hebben gebruik gemaakt van rijke bronnen vol documenten, artikelen én verhalen van direct betrokkenen. Studenten, alumni, hoogleraren en andere medewerkers geven ook hun kijk op de ontwikkelingen van de universiteit sinds 1994 en brengen de recente geschiedenis van Wageningen weer tot leven in dit bijzondere boek.

Sporten in Wageningen: GNSK 2018

In 2018 heeft het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap plaats gevonden in Wageningen. Meer dan 1600 studenten van 11 hogescholen en universiteiten in Nederland hebben twee dagen lang gestreden om de titel “beste studententeam van Nederland”. Dat deden ze voor de vaste sporten veldvoetbal, tennis, basketbal, badminton, handbal, schermen, volleybal en squash, en een aantal keuzesporten die elk jaar veranderen.

De strijd van 2018 is gestreden en de teams uit Wageningen hebben dankzij uw hulp winnende prestaties kunnen leveren in hun prachtige tenues.

Foto: WSTV Split