Marina van Damme Fonds

De doelstelling van het Marina van Damme Fonds is om getalenteerde vrouwelijke WUR alumni te ondersteunen bij een volgende stap of wending in hun loopbaan. De beurs bestaat uit een bedrag van 9.000 euro en is bedoeld voor verdieping of verbreding van kennis of een internationale oriëntatie in de vorm van een studie, stage of project.
Het Marina van Damme Fonds is het 29e fonds op naam dat bij UFW is ondergebracht.

Wie komt in aanmerking voor de beurs?

Getalenteerde vrouwelijke alumni die aan Wageningen University & Research afgestudeerd en/of gepromoveerd zijn.
De vrouwen besteden de beurs over het algemeen aan een aanvullende universitaire scholing naast hun werk in b.v. marketing, financiën of management. Of ze kiezen voor een praktische aanvullende studie op hbo-niveau of een gastmedewerkerschap bij een gerenommeerde buitenlandse universiteit.

Het is mogelijk om uzelf te nomineren maar u kunt ook een andere WUR alumna attenderen op de Marina van Damme Beurs. Wegens de vele nominaties en bijbehorende vragen is besloten de deadline voor de nominaties met een aantal weken te verlengen: Tot maandag 6 augustus om 12.00 uur.

De beurs zal worden uitgereikt tijdens de opening van het Academisch jaar op maandag 3 september 2018.

Jury

dr. ir. Gitte Schober, coordinator Center of Entrepreneurship, StartLife, WUR-alumna 1990
prof. dr. Richard Visser, hoogleraar WUR, hoofd Plant Breeding en q.q. Dean of Research WUR
Joyce Kuiken, eigenaar Eggworks, co-founder Searchitect en architect bij Coöperatie Vederlicht, voorzitter Marina van Damme Netwerk
prof. dr. Tinka Murk, vrouwelijk hoogleraar WUR Ecologie van Mariene Dieren, WUR-alumna 1989
ir. Annette Ottolini, algemeen directeur Evidens Waterbedrijf N.V., WUR-alumna 1977

Reden van Marina van Damme voor openen fonds op naam

Marina van Damme studeerde in Delft, promoveerde in Twente en maakte carrière bij de Koninklijke Zoutfabriek en het latere Akzo. Aan het einde van haar loopbaan was ze lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en bekleedde ze diverse andere adviesfuncties.

'Toen ik ging studeren in 1947, was in Delft maar 1 op de 100 studenten vrouw. Dat ik carriière heb gemaakt, is geen vanzelfsprekendheid geweest maar ik heb er ontzettend van genoten. Dat gun ik andere vrouwen ook', vertelt de inmiddels 86-jarige mevrouw Van Damme.

'Mijn man was overleden, we hebben geen kinderen en ik vroeg me af wat ik zou doen met mijn vermogen. De doorstroming van Nederlandse vrouwen naar hogere functies loopt nog steeds achter ten opzichte van hun mannelijke collega's en vrouwen in het buitenland.

Zo kwam ik op het idee om vrouwelijke ingenieurs te ondersteunen die enige jaren werkervaring hebben en zich verder willen ontwikkelen.

Hoe is het Marina van Damme Fonds ontstaan?

Marina van Damme studeerde in Delft, promoveerde in Twente en maakte carrière bij de Koninklijke Zoutfabriek en het latere Akzo. Zij wilde graag vrouwelijke ingenieurs en gepromoveerden ondersteunen die enige jaren werkervaring hebben en zich verder willen ontwikkelen. In 2003 stelde ze daarom de jaarlijkse Marina van Damme beurs in aan de universiteiten van Twente en Delft. In 2010 kwam daar de Technische Universiteit Eindhoven bij. Met het ontstaan afgelopen jaar van de 4TU Federatie heeft ze ook Wageningen toegevoegd aan deze serie.

Foto

Op de foto is de ondertekening vastgelegd. U ziet van links naar rechts: Delia de Vreeze, directeur University Fund Wageningen, Marina van Damme, donateur, en Louise O. Fresco, voorzitter raad van bestuur van Wageningen University & Research.

ondertekening.jpg