Draag bij aan onderzoek op gebied van vectorziekten met het Fonds de Vos voor Vector Borne Diseases

Het Fonds de Vos voor Vector Borne Diseases heeft tot doel om het domein van vectorziekten aan Wageningen University te bevorderen.

Impact van uw gift

Dankzij uw gift kan het fonds zich richten op de financiƫle ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs naar de (biologische) bestrijding van humane en dierlijke ziekten die door vectoren (diverse zoogdieren en insecten als muggen, tsetse vlieg, knutten of teken) worden overgedragen. Deze ondersteuning is van belang omdat er op dit domein nog niet voldoende kennis beschikbaar is.

Momenteel wordt een promotieonderzoek ondersteund waarin de relatie wordt onderzocht tussen biodiversiteitsverlies en de soortensamenstelling van teken en hun pathogenen in Panama. Met behulp van het de Vos Fonds kunnen deze teken en pathogenen tot soortniveau worden geĆÆdentificeerd door middel van hun unieke genetische barcode. De hypothese van de onderzoekers is dat de toename van het aantal teken dat ziektes overdraagt te maken heeft met de afname van biodiversiteit.

Over Fonds de Vos

Het Fonds de Vos ondersteunt onderzoek en onderwijs op het gebied van zogenaamde vector-borne diseases; ziektes die door bijvoorbeeld een insect (de vector) worden overgebracht van het ene dier op het andere, of naar de mens. Malaria, dat wordt overgebracht door muggen van het geslacht Anopheles, is de vector-borne disease die wereldwijd de meeste slachtoffers eist. Dichter bij huis is de ziekte van Lyme, overgebracht door teken, een toenemend probleem. Er zijn echter nog vele andere minder bekende ziektes die door vectoren worden overgebracht. Zoals bilharzia dat wordt overgedragen door waterslakjes en slaapziekte dat word overgebracht door de tsetse vlieg. Er wordt veel onderzoek gedaan naar bestrijding van de ziektes, maar veel minder naar de vectoren. In Wageningen is er veel expertise op het gebied van disease ecology en wordt vooral onderzoek gedaan naar de ecologie en bestrijding van de vectoren. Dit onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen dat de ziektes worden overgedragen.

Leden van het curatorium

• Dhr. C.M. (Clemens) de Vos
  • Prof. dr. ir. M.C.M. (Mart) de Jong - Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie, Wageningen University
  • Dr. C.J.M. (Sander) Koenraadt - Entomologie, Wageningen University