
Draag bij aan onderzoek naar virologie met het Rob Goldbach Fonds
Het Rob Goldbach Fonds heeft als doel meer kennis vergaren over virussen om virale besmetting van planten en dieren te verminderen.
Wat is de impact van uw gift?
Wageningen is de bakermat van de Virologie. Het vakgebied floreert hier al 125 jaar. Vele studenten, promovendi, (gast)medewerkers en bezoekers uit binnen- en buitenland hebben bijgedragen tot de faam van de ‘Wageningse Virologie’.
Dankzij uw gift kan het fonds onderzoekers, studenten en (gast)medewerkers financieel steunen wanneer zij een studiereis willen maken, een beurs of congres willen bezoeken of een bijzondere wetenschappelijke onderzoek- en onderwijsactiviteiten van de leerstoel Virologie van Wageningen University & Research uitvoeren.
Daarnaast maakt uw bijdrage aan het fonds het voor de leerstoelgroep mogelijk om seminars te organiseren omtrent dit onderwerp. Een voorbeeld hiervan is de tweejaarlijkse Rob Goldbach Memorial Lecture.
Stageverslag van Savanne Holster (Hong Kong)

Tijdens haar bachelor Biotechnologie heeft Savanne Holster haar afstudeervak bij de leerstoelgroep Virologie gedaan in samenwerking met Prof. Dr. Waye uit Hong Kong. In dit project hebben zij genen die gerelateerd zijn aan dyslexie tot expressie gebracht in cellen van insecten. Dat deden zij door gebruik te maken van het Baculovirus Expressie Systeem, een techniek waarin de leerstoelgroep virologie van Wageningen University in gespecialiseerd is. Vervolgens zijn studenten bezig geweest om deze aan dyslexie gerelateerde genen tot expressie te brengen in humane cellen. In Hong Kong heeft men de beschikking over humane neuronen. Daarin kunnen de aan dyslexie gerelateerde genen tot expressie gebracht worden.
In november 2013 is Savanne naar de Chinese University of Hong Kong vertrokken voor haar stage. Zij heeft de behandelde cellen, gemaakt door voormalige studenten in Wageningen, meegenomen naar Hong Kong. Het was haar taak om te analyseren wat deze overexpressie tot gevolg heeft voor de mobiliteit van de humane cellen. Hoe zij dit bijzondere avontuur in Hong Kong heeft ervaren, kunt u lezen in dit interview in de Resource: 'De wereld hoeft niet groter te zijn dan Hong Kong'
Waarom het Rob Goldbach Fonds?

Prof. Rob Goldbach was een boegbeeld van de Nederlandse virologie en heeft ook zeer veel betekend voor de Wageningse virologie. Hij was hoogleraar Virologie aan Wageningen University & Research van 1986 tot zijn overlijden in 2009. Hij was zeer betrokken bij studenten en promovendi en stimuleerde hen om in een internationale setting een fundamentele bijdrage te leveren aan het oplossen van virologische problemen.
Het fonds is in 2010 opgericht door zijn echtgenote Evelien Goldbach: 'Rob stond nog midden in zijn carrière toen hij overleed. Zijn enthousiasme in ere houden is mijn drijfveer om dit fonds op te richten.'
Leden van het curatorium
- Prof. Dr. Just M. Vlak
Laboratory of Virology, Wageningen University & Research - Drs. Onno Goldbach
- Dr.ir. Jan W.M. van Lent
Laboratory of Virology, Wageningen University & Research
Rob Goldbach Virology Lecture 2016
Samenvatting Rob Goldbach-lezing 2016
Hoogleraar Michael Diamond van de Washington University School of Medicine hield op 17 november de Goldbach-lezing in Wageningen. De vooraanstaande viroloog kwam zijn laatste inzichten over het zika-virus delen.
Aankondiging Rob Goldbach-Lezing 2016
De derde Rob Goldbach Virology Lecture wordt gehouden op donderdag 17 november 2016 in Wageningen door Professor Dr Michael Diamond van Washington University School of Medicine, Division of Immunobiology, St. Louis, USA. Titel van de lezing: New Insights into Zika Virus Pathogenesis.
Rob Goldbach Virology Lecture 2014
Op 5 november 2014 heeft de Rob Goldbach Virology Lecture plaatsgevonden. De Lecture is één van de activiteiten van het Rob Goldbach Fonds.
De titel van de lezing was 'Plant virus Ecology and Evolution: Pathogens and mutualists'. De lezing werd gegeven door Prof. Marilyn Roossinck, Professor of Plant Pathology and Environmental Microbiology and Biology bij Penn State. Binnenkort vindt u hier meer informatie over de lecture.
Bekijk hier de PowerPoint-presentatie van de lezing.