Testimonial

Het verhaal van Moureen Namsamba

Moureen Nansamba (Oeganda, MSc Plant Sciences)
Ik zag de belangrijke rol van boeren voor ons dagelijks eten
Moureen Nansamba (Oeganda, MSc Plant Sciences)

‘De meeste Oegandese jongeren willen dokter of jurist worden, geen agronoom. Maar ik wilde mijn land vooruit helpen, en zag de belangrijke rol van boeren voor ons dagelijks eten en hun behoefte aan goed uitgangsmateriaal en inkomenszekerheid. Ik wil graag onderdeel zijn van het team dat het lukt om het Afrikaanse continent te blijven voeden, met voldoende calorieën maar ook voldoende voedingswaarde. Dat redden we niet met lokale variëteiten, goed bodemmanagement en spuiten. We zullen ook planten moeten veredelen, om ze beter bestand te maken tegen droogte, ziekten en plagen.

Na mijn afstuderen aan Makerere University in Kampala, heb ik zes maanden als onderzoeksassistent gewerkt. Ik werkte onder meer aan veredeling voor droogteresistentie van maïs en het voorkomen van bonenvlieg.

In mijn master in Wageningen specialiseer ik me in plantenveredeling en genetische bronnen. Het liefst werk ik aan voedselgewassen als maïs, bonen en rijst. Deze gewassen worden in Oeganda vooral door kleine boeren verbouwd, die zich geen inputs als pesticiden en kunstmest kunnen veroorloven. Met verbeterde variëteiten dalen hun productiekosten, stijgen hun opbrengsten en uiteindelijk ook hun inkomens.

Als ik mijn master in Wageningen heb afgerond, wil ik graag terug naar Oeganda en een baan vinden. Zo mogelijk wil ik onderzoek en lesgeven combineren. De beurs heeft me een scholing gegeven die me op gelijke hoogte brengt met mijn leeftijdsgenoten in de ontwikkelde wereld. Zelfs nu ik al maanden in Wageningen ben, word ik door dankbaarheid overspoeld als ik denk aan de mensen die studenten zoals ik deze kans geven.’