AtlasInvest Entrepreneurship Grant

De AtlasInvest Entrepreneurship Grant (AIEG) ondersteunt student-ondernemers met impactvolle ideeën. Jaarlijks vallen er twee prijzen te verdienen onder de grant: de Impact Award voor ideeën met een maximale duurzame impact, en de Start-Up Award, voor commercieel veelbelovende ideeën.

AtlasInvest Entrepreneurship Grant 2020
Op 19 augustus 2020 vond de finale voor de AtlasInvest Entrepreneurship Grant 2020 plaats in de studio van Starthub Wageningen.

Hergebruik van stoffen in afvalstromen voor voedingsproducten en duurzaam materiaal uit schimmels, met de kwaliteit van leer. Met die thema’s zijn de Wageningse start-up bedrijven Greencovery (Start-Up Award) en Mylium (Impact Award) de winnaars van 2020 geworden.

Dr. Carlos Cabrera en Juan Cajiao, MBA en Industrial Eng. van Greencovery met hun cheque. Foto: Guy Ackermans
Dr. Carlos Cabrera en Juan Cajiao, MBA en Industrial Eng. van Greencovery met hun cheque. Foto: Guy Ackermans
Iris Houthoff en Mylium vrijwilliger Hugo Hoenink met Heleen van Poecke. Foto: Guy Ackermans
Iris Houthoff en Mylium vrijwilliger Hugo Hoenink met Heleen van Poecke. Foto: Guy Ackermans

Meer weten? Lees hier het nieuwsbericht.

Traject en data

Acceleration Bootcamp – 29 januari -5 februari 2021
Tijdens de Acceleration Bootcamp krijgen de deelnemers de kans om hun idee verder te ontwikkelen en hun pitch voor te bereiden. Deze week wordt georganiseerd door StartHub Wageningen.

Halve finale – 5 februari 2021
Tijdens de halve finale op 5 februari zullen de 10 beste teams hun ideeën pitchen voor de jury die op basis daarvan 5 finalisten selecteert, 3 voor de Start-Up Award en 2 voor de Impact Award.

Finale – Tijdens F&A Next op 19 en 20 mei 2021
De finale zal plaatsvinden op 19 of 20 mei tijdens het F&A Next event. Hoe dit gaat plaatsvinden, wordt nog bepaald en hangt af van de impact dat Corona heeft op het event.

Over de grant

Ben jij een student-ondernemer, studerend of net afgestudeerd aan WUR, en wil jij jouw duurzame onderneming naar het volgende niveau brengen? Kijk dan snel naar de richtlijnen en criteria voor de AtlasInvest Entrepreneurship Grant! Meer over de AIEG 2021 en aanmelden hiervoor volgt.

Start-up Award

De Start-Up Award ondersteunt student-ondernemers die zich richten op commercieel veelbelovende oplossingen voor mondiale uitdagingen. Zij ontwikkelen producten en services gebaseerd op WUR expertise, die de potentie hebben om op te schalen en te groeien. Onderdeel van de Start-up Award is een prijs van 35.000 euro.

Impact Award

De Impact Award beloont sociale en publieke initiatieven van student-ondernemers die gefocust zijn op het maximaliseren van hun impact in het adresseren van mondiale uitdagingen in het milieu of in het ontwikkelen van duurzame oplossingen. Onderdeel van de Impact Award is een prijs van 15.000 euro.

Meer informatie vind je op de Engelse versie van deze website!

Over de initiatiefnemers

De initiatiefnemers van de AtlasInvest Entrepreneurship Grant zijn Marcel van Poecke en zijn dochter Heleen. Marcel van Poecke studeerde in 1985 af aan de universiteit van Wageningen met een master in Bosbouw. “De opleiding aan WUR heeft de fundamenten gelegd voor het ondernemerschap, de creatieve geest en een brede internationale blik op de maatschappij”, aldus van Poecke. Ingrediënten die hebben bijdragen aan het succesvol ondernemerschap van Marcel van Poecke, waaronder zijn bedrijf AtlasInvest. Volgens zijn dochter Heleen, die Business Administration heeft gestudeerd aan Harvard, is succes niet alleen te wijden aan jezelf, maar ook aan de support van de mensen om je heen en het onderwijs dat je hebt gehad. Van Poecke wil dan ook graag iets terugdoen voor zijn alma mater en is daarom lid van de Wageningen Ambassadors, een groep succesvolle alumni die de WUR steunen.

Naast het steunen van diverse projecten trok een nieuw speerpunt van WUR zijn aandacht: ondernemerschap stimuleren bij studenten en jonge onderzoekers. Heleen zag dat bij verschillende Amerikaanse universiteiten de link tussen het bedrijfsleven en de universiteit verder is ontwikkeld en investeringen in startende ondernemingen veel voorkomender zijn. In Nederland richten de meeste universiteiten zich echter bijna geheel op de academische kant, en bieden minder extracurriculaire mogelijkheden om studenten voor te bereiden op het bedrijfsleven; aanleiding voor vader en dochter om bij te dragen aan dit mooie speerpunt van WUR.

In samenwerking met het Universiteitsfonds Wageningen en Starthub Wageningen ontwikkelden Marcel en Heleen een prijs voor jonge ondernemers: de AtlasInvest Entrepreneurship Grant. Via een pitch-competitie kunnen jonge ondernemers hun creatieve ideeën pitchen bij een jury en daarmee een startkapitaal winnen om hun onderneming van de grond te krijgen. Volgens Heleen van Poecke is een startkapitaal het lastigst om te bemachtigen. “Dit platform moet studenten het gevoel bieden dat ze hun stoute schoenen kunnen aantrekken en er gewoon voor kunnen gaan.” De basis van ondernemerschap is daarnaast het gebruik maken van je netwerk. “Durf te vragen!”, aldus Heleen. Daarom staat netwerken met andere deelnemers, toehoorders, panelleden en juryleden centraal in het prijstraject. Ook als je uiteindelijk het startkapitaal niet kunt bemachtigen, kan deze prijs de deelnemers op deze manier dus veel bieden.