Nomineren kan nu voor duurzame ondernemersprijs

De Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship (M-BASE) wordt een maal per drie jaar toegekend aan een succesvolle ondernemer die op enthousiasmerende en duurzame wijze een onderneming leidt. Uitgangspunt zijn de richtlijnen van de economische samenwerkingsorganisatie OESO voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarin wordt aangegeven wat van bedrijven wordt verwacht bij het internationaal zakendoen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

U kunt zich zelf of iemand anders nomineren voor de M-BASE Award 2018. Nominaties kunnen worden ingediend tot 15 augustus 2018. Tijdens de Mansholt-lezing op woensdag 19 september 2018 in Brussel zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Defintie 'Duurzaam ondernemen'

Ondernemen gericht op economische prestaties (Profit), met respect voor de sociale kant (People), binnen de ecologische randvoorwaarden (Planet): de triple-P benadering (conform OESO richtlijnen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen).

Winnaar Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship 2015

Mansholt Business Award voor Simon Groot van East-West Seed

Het University Fund Wageningen heeft de Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship 2015 toegekend aan Simon Groot van East-West Seed. Onder zijn leiding ontwikkelde het bedrijf in Zuid-Oost Azië een markt voor groentezade, en konden lokale kleine boeren meer gaan produceren en verdienen. Groot stimuleert het delen van kennis en het bedrijf werkt regelmatig samen met Wageningse onderzoekers. De prijs is op maandag 7 september 2015 uitgereikt tijdens de opening van het academisch jaar van WUR.

Persbericht:

Winnaar Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship 2012

Het bestuur van het University Fund Wageningen kende de Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship 2012 toe aan Jan Hadders van Dacom uit Emmen.

De van origine akkerbouwer Jan Hadders ontving deze eerste Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship omdat hij, aldus de jury, met zijn bedrijf Dacom laat zien dat hij op een innovatieve en duurzame wijze gebruikmaakt van wetenschappelijke kennis en moderne ICT, en deze omzet in bruikbare systemen voor akkerbouwbedrijven, zowel in Nederland als internationaal. Hadders zet de ICT in de landbouw in om het beste moment te bepalen om het land te bemesten, te irrigeren of met gewasbescherming te behandelen om zo de teelt van gewassen te optimaliseren onder minimalisering van de milieubelasting. Dit systeem, ‘Agri Yield Management’, vormt de basis van zijn bedrijf Dacom, opgericht in 1987 toen het besef van de eindigheid van water en grondstoffen maatschappelijk doordrong. Volgens de jury levert Dacom met zijn activiteiten een substantiële bijdrage aan de maatschappelijke belangen op het vlak van zowel kosten- en energie-efficiëntie als verbetering van de wereldvoedselproductie. De manier waarop Dacom hiertoe nieuwe technologie ontwikkelt is vooruitstrevend, duurzaam en effectief.
Jan Hadders is sinds 1987 pionier en wereldmarktleider geworden op het gebied van innovatieve en intelligente ICT-Sensortechnologiesystemen en adviesdiensten voor duurzame precisielandbouw. Binnen deze sector wordt Dacom gezien als een autoriteit en derhalve vaak gevraagd als gastspreker op internationale conferenties. Dacom werkt nauw samen met onderzoekers van Wageningen University & Research. Zo is er een model ontwikkeld voor de bestrijding van Phytophthora. Daarnaast werken Dacom en Wageningen University & Research samen in insectenvoorspelling, bemestings- en irrigatieadvies. Dacom telt 18 medewerkers in Nederland, 3 in Zuid-Afrika en 3 in Saoedi Arabië met een sterk dealernetwerk in twintig landen.

Links Presentator Jan Douwe Kroeske, midden Jan Karel Mak die cheque van 25.000 euro geeft aan Jan Hadders van het bedrijf Dacom. In de projectie daar boven de Lieselotte Heederik, die een eervolle vermelding kreeg van de jury van het universiteitsfonds.

Dacom.nl

Juryrapport M-BASE 2012