Gezelschapsdieren jongen met hond

Gezelschapsdieren

Wageningen University & Research wil begrijpen hoe huisdieren en andere gezelschapsdieren omgaan met hun leefomgeving. En hoe we deze omstandigheden kunnen optimaliseren om het dierenwelzijn te verbeteren. Daarom onderzoeken we gedrag, voeding, fokkerij en gezondheid van verschillende soorten gezelschapsdieren. Zoals katten, honden, paarden, konijnen en papegaaien.

Gedragsonderzoek bij dieren

Onze gedragswetenschappers onderzoeken hoe de persoonlijkheid van (met name) honden en katten invloed heeft op hun leerprestaties en sociaal gedrag. En ook niet onbelangrijk: wat voor rol de baasjes hierin spelen. Daarnaast kijken we naar de invloed van persoonlijkheid op de eetlust en voedselinname. Zo verminderen we de kans op overgewicht bij huisdieren.

Duurzame fokkerij

Een groot probleem binnen de fokkerij van een aantal (zeldzame) rassen gezelschapsdieren is de toename van inteelt. Inteelt kan slecht zijn voor de gezondheid, vruchtbaarheid en fitheid. Daarnaast kan het leiden tot de geboorte van dieren met erfelijke gebreken. Ons genetisch onderzoek geeft inzicht in de situatie binnen een ras. Dit maakt het mogelijk om maatregelen te nemen die het welzijn en de gezondheid van dieren verbeteren.

Diervoeding

Ons onderzoek naar voeding voor gezelschapsdieren richt zich met name op honden en katten. We onderzoeken:

  • Oplossingen die voeding kunnen bieden voor gezondheidsproblemen
  • Wat het effect is van specifieke voedingsstoffen op het lichaam
  • Darmgezondheid
  • De invloed van voeding op het gedrag

Gezondheid van gezelschapsdieren

De gezondheid van gezelschapsdieren is niet alleen voor de dieren belangrijk, maar ook voor mensen. Sommige ziekten zijn namelijk overdraagbaar naar mensen (zo├Ânoesen). Hieronder enkele voorbeelden van ons onderzoek naar de gezondheid van gezelschapsdieren.