Toerisme en klimaatverandering

Onze onderzoekers richten zich voornamelijk op twee aspecten van het onderzoek in het veld van toerisme en klimaat(verandering). Ten eerste vertalen ze klimaatdata (inclusief observaties, heranalyses, seizoensvoorspellingen en toekomstverwachtingen) naar informatie die relevant is voor toerisme. Ten tweede zijn onderzoekers betrokken bij studies naar de kwetsbaarheid van toeristische bestemmingen en belanghebbenden, de mogelijkheden die zij hebben om zich aan te passen aan het klimaat, en hun klimaatbestendigheid.

Het onderzoek in deze categorie begon bij het ontwikkelen en de toepassing van op maat gemaakte klimaatindexen voor toerisme, zoals de Tourism Climate Index (TCI). Wageningen University & Research loopt voorop in het verder ontwikkelen en testen van zulke indexen.

Recent zijn onderzoekers van Wageningen University & Research betrokken geraakt bij het ontwikkelen van klimaatdiensten voor de toeristische industrie, waarbij ze proberen antwoord te geven op de vraag: welke klimaatinformatie is relevant/ nodig voor belanghebbenden bij het toerisme, en in welke vorm kan deze informatie het best worden gepresenteerd? De belangrijkste doelgroepen hierbij zijn stedelijke en Arctische toerisme-belanghebbenden.

Projecten over toerisme en klimaatverandering

Publications