
Voeding en kanker
Ons onderzoek naar kanker richt zich voornamelijk op voeding en andere leefstijlfactoren in relatie tot het ontstaan en de progressie van darmkanker en borstkanker. We bestuderen een breed scala aan voedingsblootstellingen, waaronder B-vitamines, vitamine D, voedingssupplementen, lichaamssamenstelling en voedingspatronen.
Projecten
GECCO
Als deelnemer aan het internationale Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO), gecoördineerd door het Fred Hutchinson’s Cancer Research Center in Seattle (Verenigde Staten) kijken we naar erfelijkheid en het effect van leefstijl bij kanker: kun je aan de hand van iemands DNA voorspellen bij welke voeding of misschien supplementen, hij of zij tijdens en na de behandeling het meest baat heeft? Denk bijvoorbeeld aan vitamine D, een stof waar veel darmkankerpatiënten te weinig van in hun bloed hebben. GECCO heeft inmiddels de genetische en epidemiologische gegevens verzameld van meer dan 130 duizend deelnemers aan 70 studies in Noord-Amerika, Australië, Azië en Europe.
COLON-studie
Vermindert een gezonde leefstijl chronische vermoeidheid na dikke darmkanker? Die vraag staat centraal in het project SoFit (2020-2024), voortkomend uit de langlopende prospectieve COLON-studie en gecoördineerd door Wageningen University & Research. In een interventiestudie met 160 (ex-) kankerpatiënten onderzoeken we of er sprake is van een oorzakelijk verband en welk mechanisme eraan ten grondslag ligt. We onderzoeken bij hen veranderingen in spiermassa, vetpercentage en mate van spiervervetting – een proces waarbij er steeds meer vet wordt afgezet tussen en in de spiervezels. Spiervervetting speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van vermoeidheid in deze groep, zo wijzen eerdere studies uit. Het onderzoek, waarin we nauw samenwerken met de Wageningse onderzoeksgroep Social Sciences, geeft ook inzicht in de effectiviteit van technieken voor leefstijlverandering, als basis voor een betere begeleiding van (ex)kankerpatiënten. Behalve Wageningen University & Research zijn Alliantie Voeding in de Zorg, regionale ziekenhuizen en Integraal Kankercentrum Nederland partner in het project. World Cancer Research Fund International en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) financieren het onderzoek.
Publicaties
-
Compendium of specialized metabolite biosynthetic diversity encoded in bacterial genomes
Nature Microbiology 7 (2022)5. - ISSN 2058-5276 - p. 726 - 735. -
Mapping ongoing nutrition intervention trials in muscle, sarcopenia, and cachexia : a scoping review of future research
Journal of cachexia, sarcopenia and muscle (2022). - ISSN 2190-5991 -
Production of Catharanthus roseus in vertical farming systems : dynamic analyses of plant morphological responses of nine cultivars to N-UV supplementation
Acta Horticulturae 1337 (2022). - ISSN 0567-7572 - p. 217 - 224. -
Experiences, adherence and satisfaction with a combined exercise and dietary intervention for patients with ovarian cancer undergoing chemotherapy : A mixed-methods study
Gynecologic Oncology (2022). - ISSN 0090-8258 -
Gut microbiome and health : mechanistic insights
Gut 71 (2022)5. - ISSN 0017-5749 - p. 1020 - 1032. -
Dietary Choices Impact on Greenhouse Gas Emissions : Determinants and Correlates in a Sample of Adults from Eastern Germany
Sustainability 14 (2022)7. - ISSN 2071-1050 -
Comparison of the prevalence of 21 GLIM phenotypic and etiologic criteria combinations and association with 30-day outcomes in people with cancer : A retrospective observational study
Clinical Nutrition 41 (2022)5. - ISSN 0261-5614 - p. 1102 - 1111. -
Trend in age at menarche and its association with body weight, body mass index and non-communicable disease prevalence in Indonesia : evidence from the Indonesian Family Life Survey (IFLS)
BMC Public Health 22 (2022)1. - ISSN 1471-2458 -
Longitudinal associations of fiber, vegetable, and fruit intake with quality of life and fatigue in colorectal cancer survivors up to 24 months posttreatment
American Journal of Clinical Nutrition 115 (2022)3. - ISSN 0002-9165 - p. 822 - 832. -
Food processing groups and colorectal cancer risk in Morocco : evidence from a nationally representative case–control study
European Journal of Nutrition (2022). - ISSN 1436-6207 - 9 p.