Dossier

Biomimicry, Bio-inspired design

Biomimicry gaat over het vertalen van de kennis van de natuur naar innovaties. Door inspiratie op te doen in de natuur kunnen we leren van een systeem dat al eeuwenlang ervaring heeft op het gebied van veerkracht, adaptiviteit en efficiency. Dit wordt ook wel bio-inspired design genoemd. Deze lessen kunnen vertaald worden naar innovaties op het gebied van producten, organisatievormen en processen.

De natuur zoekt continue naar nieuwe balansvormen en reageert actief op veranderingen. Biomimicry gaat over het leren van natuurlijke functies, modellen, systemen en strategieën en deze te vertalen naar praktische toepassingen voor innovatie. Het is belangrijk om hierbij de hele keten in beeld te brengen, in plaats van de losse schakels. Deze geïntegreerde benadering is gebaseerd op het feit dat in de natuur alles met elkaar verbonden en in balans is.

De natuur als inspiratie

Zo werken Wageningse biologen bijvoorbeeld samen met Delftse technici aan een drone met flapperende vleugels, wendbaar als een insect. Ook het zeepaardje, de boomkikker en de inktvis vormen inspiratiebronnen voor nuttige toepassingen, bijvoorbeeld in de chirurgie.

Publicaties