
Dossier
Zeewier
In West-Europa is steeds meer belangstelling voor teelt van zeewier als bron voor o.a. voedsel, diervoeder, biostimulanten voor bodem en gewas, en bio-grondstof. Voordelen zijn dat er geen landbouwgrond nodig is en dat veel soorten in zout of brak water groeien. De omvang van de zeewierproductie in Nederlandse wateren is nog beperkt, maar de komende decennia zullen er op de Noordzee meer windparken ontwikkeld worden, die mogelijk kunnen worden gecombineerd met grootschalige zeewierteelt. In Aziatische landen wordt zeewier al op grote schaal geoogst, maar niet altijd op basis van een duurzame productiewijze. Wageningen University & Research (WUR) werkt aan de technologie om dit mogelijk te maken, met name toegespitst op de situatie in de Noordzee.
We werken onder andere aan deze onderwerpen:
- economische en technologische haalbaarheid grootschalige zeewierteelt
- ruimtelijke inpassing en effecten op het mariene ecosysteem
- ontwikkeling van duurzame teeltmethodes en zeewierveredeling
- verwerking van geoogste biomassa en ontwikkeling bioraffinage- en fermentatietechnieken
- ontwikkeling van afzetkanalen en business cases
- inventarisaties van risico’s o.a. op het gebied van voedselveiligheid
Het onderzoek wordt op projectbasis uitgevoerd. De financiering is afkomstig van onder andere de Europese Unie, het ministerie van LNV, TKI-Agri&Food en het bedrijfsleven, waaronder de zeewiersector.
Nieuws 2017-2020
-
Grenzen aan voedselproductie uit zee
-
Auto rijdt 80 kilometer op brandstof uit zeewier
-
Unieke innovatiechallenge technische universiteiten
-
Krekels en zeewier in plaats van vlees? Mansholt-lezing 2019 in het teken van de eiwittransitie
-
Een realistische kijk op zeewierproductie in de Noordzee
-
Insecten, zeewier-wraps en vegan ijs van fruit en groente in de schappen bij Lidl
-
Zeewier op koeienmenu Dairy Campus
-
Winnaars Wageningen Borlaug Youth Institute naar Des Moines, USA
-
Onderzoeksprogramma naar duurzame zeewierteelt officieel van start
-
Consumenten kopen graag voeding waar zeewier in zit
Downloads
- Rapport: Development of Offshore Seaweed Cultivation: food safety, cultivation, ecology and economy - mrt 2019
- Rapport: Zeewier en natuurlijk kapitaal - mei 2016
- Rapport: A Triple P review of the feasibility of sustainable offshore seaweed production in the North Sea - sep 2013
- Rapport: Mogelijkheden voor de teelt van zeekraal in de volle grond - mrt 2013
- Rapport: Evaluatiestudie naar mogelijkheden voor grootschalige zeewierteelt in het zuidwestelijke Deltagebied, in het bijzonder de Oosterschelde - mei 2010
- Protocol voor oogsten en schonen van zeekraal
- Protocol voor veldbewerking en teelt van zeekraal
- Presentatie: Het gemengd zilt bedrijf op de grens van zee en kust
Publicaties
-
Environmental impacts of experimental production of lactic acid for bioplastics from Ulva spp
Sustainability 10 (2018)7. - ISSN 2071-1050 -
Immunomodulatory Effects of Dietary Seaweeds in LPS Challenged Atlantic Salmon Salmo salar as Determined by Deep RNA Sequencing of the Head Kidney Transcriptome
Frontiers in Physiology 9 (2018). - ISSN 1664-042X - 12 p. -
Zeewier verkopen gaat het best met emotie
Zeewier verkopen gaat het best met emotie, Resource, jrg. 12, nr. 16, p. 10, 2018-04-12, Tessa Louwerens, https://edepot.wur.nl/447001 -
The effect of three cultivation methods and two seedling types on growth, agar content and gel strength of Gracilaria verrucosa
Egyptian Journal of Aquatic Research 44 (2018)1. - ISSN 1687-4285 - p. 65 - 70. -
Op gang brengen van een aanvoerstroom van wild zeewier : EFRO Port 4 Innovation
Den Helder : Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C112/17) - p. -
Understanding differences in protein fractionation from conventional crops, and herbaceous and aquatic biomass - consequences for industrial use
Trends in Food Science and Technology 71 (2018). - ISSN 0924-2244 - p. 235 - 245. -
Giant Mealworm (Zophobas Morio) as a “Vehicle” to Transport Healthy Nutritional Ingredients from Seaweed (Ascophyllum Nodosum) towards Fish Cultured: Amino Acids
International Journal of Advances in Agricultural Science and Technology 4 (2017)5. - ISSN 2348-1358 - p. 1 - 13. -
Socio-enonomic Analysis of a Selected Multi-use Offshore Site in the North Sea
In: The Ocean of Tomorrow / , Koundouri, Phoebe. - Cham, Switzerland : Springer - ISBN 9783319557700 - p. 43 - 67. -
Zeewier op het bord : Een verkenning van de consumentenacceptatie
Voeding Nu (2017)7. - ISSN 1389-7608 - p. 14 - 15. -
Effects of dietary supplementation of Gracilaria extraction fractions on growth performance, fillet quality, oxidative stress and immune responses in European seabass (Dicentrarchus labrax)
In: Aquaculture Europe 2017 book of abstracts. -