
Dossier
Zeewier
In West-Europa is steeds meer belangstelling voor teelt van zeewier als bron voor o.a. voedsel, diervoeder, biostimulanten voor bodem en gewas, en bio-grondstof. Voordelen zijn dat er geen landbouwgrond nodig is en dat veel soorten in zout of brak water groeien. De omvang van de zeewierproductie in Nederlandse wateren is nog beperkt, maar de komende decennia zullen er op de Noordzee meer windparken ontwikkeld worden, die mogelijk kunnen worden gecombineerd met grootschalige zeewierteelt. In Aziatische landen wordt zeewier al op grote schaal geoogst, maar niet altijd op basis van een duurzame productiewijze. Wageningen University & Research (WUR) werkt aan de technologie om dit mogelijk te maken, met name toegespitst op de situatie in de Noordzee.
We werken onder andere aan deze onderwerpen:
- economische en technologische haalbaarheid grootschalige zeewierteelt
- ruimtelijke inpassing en effecten op het mariene ecosysteem
- ontwikkeling van duurzame teeltmethodes en zeewierveredeling
- verwerking van geoogste biomassa en ontwikkeling bioraffinage- en fermentatietechnieken
- ontwikkeling van afzetkanalen en business cases
- inventarisaties van risico’s o.a. op het gebied van voedselveiligheid
Het onderzoek wordt op projectbasis uitgevoerd. De financiering is afkomstig van onder andere de Europese Unie, het ministerie van LNV, TKI-Agri&Food en het bedrijfsleven, waaronder de zeewiersector.
Nieuws 2017-2020
-
Grenzen aan voedselproductie uit zee
-
Auto rijdt 80 kilometer op brandstof uit zeewier
-
Unieke innovatiechallenge technische universiteiten
-
Krekels en zeewier in plaats van vlees? Mansholt-lezing 2019 in het teken van de eiwittransitie
-
Een realistische kijk op zeewierproductie in de Noordzee
-
Insecten, zeewier-wraps en vegan ijs van fruit en groente in de schappen bij Lidl
-
Zeewier op koeienmenu Dairy Campus
-
Winnaars Wageningen Borlaug Youth Institute naar Des Moines, USA
-
Onderzoeksprogramma naar duurzame zeewierteelt officieel van start
-
Consumenten kopen graag voeding waar zeewier in zit
Downloads
- Rapport: Development of Offshore Seaweed Cultivation: food safety, cultivation, ecology and economy - mrt 2019
- Rapport: Zeewier en natuurlijk kapitaal - mei 2016
- Rapport: A Triple P review of the feasibility of sustainable offshore seaweed production in the North Sea - sep 2013
- Rapport: Mogelijkheden voor de teelt van zeekraal in de volle grond - mrt 2013
- Rapport: Evaluatiestudie naar mogelijkheden voor grootschalige zeewierteelt in het zuidwestelijke Deltagebied, in het bijzonder de Oosterschelde - mei 2010
- Protocol voor oogsten en schonen van zeekraal
- Protocol voor veldbewerking en teelt van zeekraal
- Presentatie: Het gemengd zilt bedrijf op de grens van zee en kust
Publicaties
-
From harmful to useful algae
Wageningen University. Promotor(en): Carolien Kroeze. - Wageningen : Wageningen University - ISBN 9789463430357 - p. -
Seaweed as feedstock for biodegradable bioplastics
: Wageningen Food & Biobased Research -
MACROFUELS: Macro-algae as a sustainable source for biofuels
MACROFUELS: Macro-algae as a sustainable source for biofuels, Wageningen University & Research, 2016-05-01, https://www.wur.nl/en/project/MACROFUELS-Macro-algae-as-a-sustainable-source-for-biofuels.htm -
Safely combining wind turbines and seaweed farms: research project on multipurpose sea
Safely combining wind turbines and seaweed farms: research project on multipurpose sea, Wageningen World 4 p.44-45, 2016-09-01, Yvonne de Hilster, https://edepot.wur.nl/453716 -
Benefits of seaweed: The Dutch experience
-
Workshop Water for feed: Seaweed and their use in Oman
-
Workshop Seaweed as an alternative for alfalfa
-
SPARK-UP; Seaweed Production And Refining of Kelp, Ulva and Palmaria : 2013-2016
: Plant Research International - p. -
Kweekvlees, insecten, zeewier - wat ligt er over vijf jaar op ons bord?
Kweekvlees, insecten, zeewier - wat ligt er over vijf jaar op ons bord?, NRC, 2016-11-30, Carlijn Vis, https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/30/kweekvlees-insecten-zeewier-wat-ligt-er-over-vijf-jaar-op-ons-bord-a1534293 -
Effects of dietary seaweed supplementation on hypoxia tolerance and oxidative stress response in gilthead sea bream (Sparus aurata)