Hooikoorts

Dossier

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door pollen (stuifmeel) van bomen, grassen en kruiden. Wanneer deze pollen door de wind verspreid worden, kunnen mensen die hooikoorts hebben last krijgen van niesbuien, rode en jeukende ogen en een verstopte neus.

Wanneer 'hooikoortsplanten' bloeien en hoeveel pollen in de lucht zweven heeft alles te maken met het weer. Per jaar kan het klachtenverloop anders zijn. De dagelijkse pollenconcentratie in de lucht wordt in Nederland gemeten door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. In het kader van De Natuurkalender houden scholieren en vrijwilligers bij wanneer diverse hooikoortsplanten in bloei komen. De scholieren die waarnemingen doorgeven zijn betrokken bij het GLOBE programma, een in 1995 door Al Gore opgezet internationaal onderwijsprogramma rond milieuwetenschappen.

Nieuws over hooikoorts

Kennis over hooikoorts beperkt

Tussen de 800 duizend en 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben hooikoorts. Vaak is hun kennis over de allergie beperkt. Ze weten niet waarom allergieklachten optreden, welke planten dit veroorzaken en wanneer dit gebeurt. Klachten wijten ze vaak ten onrechte aan een verkoudheid, waardoor ze niet de juiste medicijnen nemen. Hooikoortsmedicijnen kunnen de hevigheid van allergische reacties flink verminderen.

Ban de Ambrosia

Een plant die wereldwijd veel hooikoortsklachten veroorzaakt is Ambrosia. Dit is een uitheemse plant die grote hoeveelheden sterk allergene pollen produceert. Bovendien bloeit de plant laat in het jaar, waardoor het hooikoortsseizoen voor mensen die gevoelig zijn voor Ambrosia nog eens twee maanden langer wordt. De uit Noord-Amerika afkomstige Ambrosia komt veelal in Nederland terecht doordat zaden van deze plant per ongeluk in vogelvoer of bloemrijke zaadmengsels zitten. Door de planten te verwijderen voordat de bloei begint kan overlast worden voorkomen en krijgt de plant minder de kans om zich uit te breiden.

App 'Ambrosia Alert'

Wageningen University & Research ontwikkelde de gratis app ‘Ambrosia Alert’ die mensen helpt bij het herkennen, melden en verwijderen van Ambrosia. Voor de app (voorlopig alleen voor Androïd) is gebruik gemaakt van Determinator, een identificatiesysteem ontwikkeld door Wageningen Food Safety Research en Wageningen Environmental Research, beide onderdeel van Wageningen University & Research. Aan de hand van enkele vragen over hoe de plant er uit ziet bepaalt de app of het om Ambrosia gaat of om een plant die er sterk op lijkt. Ook vermeldt de app hoe de plant dient te worden uitgetrokken en vervolgens te worden weggegooid bij het restafval, en dus niet bij het GFT-afval. Voor mensen met een iPhone heeft de NVWA vorig jaar een ambrosia-app ontwikkeld. Deze is te vinden op www.ambrosiavrij.nu.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


Determineer-software:

Profielwerkstuk scholieren:

61d95028-21e1-436e-805a-56f277b279e5_shutterstock_3388797_kamille_wei_bloemen_weidebloemen_lente%20kopie_490x330.jpg

Ben je scholier en op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Bekijk dan de suggestie Ziek van de lente. Ook bieden we een handleiding voor een experiment over hooikoorts waar je op je eigen school direct mee aan de slag kunt.

» meer over profielwerkstukken: www.wageningenuniversity.nl/pws