Dossier

Mond-en-klauwzeer (MKZ)

Mond- en klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte die zich razendsnel kan verspreiden. MKZ komt voor bij evenhoevige dieren: runderen, varkens, schapen, geiten en ook bij wilde zwijnen, herten, reeën en sommige dierentuindieren.

Verspreiding

Mond-en-klauwzeer (MKZ) is erg besmettelijk. Overdracht van het MKZ-virus is op verschillende manieren mogelijk. Het kan zich verspreiden via mensen, dieren en materialen die in contact geweest zijn met besmette dieren. Ook kan het zich verspreiden doordat de dieren het virus uitscheiden in het speeksel, via de melk, mest en urine. Daarnaast verspreid het virus zich via de lucht vrij gemakkelijk over korte afstanden verspreiden (enkele kilometers). Meer over de verspreiding van MKZ op de site van WBVR.

Gevaar voor dieren

Besmette volwassen dieren zullen in het algemeen niet sterven aan de ziekte, maar bij jonge dieren komen soms sterftepercentages voor van 100%. Er zijn geen geneesmiddelen. De meeste dieren herstellen na verloop van tijd vanzelf van MKZ. Echter, secundaire infecties kunnen voor blijvende schade zorgen. Ter preventie kan tegen MKZ gevaccineerd worden. Meer over het gevaar voor dieren op de site van WBVR.

Gevaar voor mensen

De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens. Besmetting bij de mens is uiterst zeldzaam en alleen mogelijk door contact met besmet vee, het drinken van besmette, rauwe (ongepasteuriseerde) melk of het eten van besmet, rauw vlees. Besmetting veroorzaakt bij de mens lichte ziekteverschijnselen in de vorm van pijnloze blaasjes rondom de mond die bovendien snel en vanzelf weer overgaan. Mensen kunnen wel enkele dagen drager zijn van het virus en het virus op die manier verspreiden.

MKZ Uitbraak

In 2001 brak er een mond-en-klauwzeerepidemie uit in Europa. In Nederland werden 26 bedrijven besmet verklaard. Er werd besloten om op grote schaal preventief te ruimen.

Publicaties

Gerelateerde projecten