geiten

Dossier

Q-koorts

De dierziekte Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Bijna alle gangbare boerderijdieren kunnen de ziekte oplopen, net als huisdieren, knaagdieren en vogels. Q-koorts is een zoönose. Dat betekent dat besmetting van dier naar mens kan plaatsvinden.

Q-koorts besmetting bij dieren en mensen

Besmetting bij dieren

Over het algemeen zijn dieren niet ziek van een infectie met deze bacterie. Bij geiten kan abortus (vroeggeboorte van een dode vrucht) optreden in de laatste fase van de dracht. Bij schapen treedt dit symptoom minder op de voorgrond. Bij runderen wordt een besmetting met C. burnetii in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid.

Besmetting bij mensen

Van alle mensen die besmet raken met Q-koorts merkt 60% er niets van. Ongeveer 40% krijgt last van milde griepachtige verschijnselen zoals koorts en hoofdpijn. Een klein percentage van deze patiƫnten moet worden opgenomen in het ziekenhuis met koorts, longonsteking en/of leverontsteking. Vooral bij mensen met een verminderde afweer, zwangere vrouwen en mensen met hartklepproblemen kan de acute fase overgaan in de chronische fase van de infectie.

Verspreiding Q-koorts

Tot 2007 werd de ziekte in Nederland bij ongeveer 25 mensen per jaar vastgesteld. Bij dieren werd er niet zo veel aandacht besteed aan de bacterie tot in 2005 de eerste gevallen van abortus door Q-koorts bij geiten in Nederland werd vastgesteld door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Waarom er in 2005 bij geiten en in 2007 bij mensen een uitbraak van Q-koorts heeft plaatsgevonden is onduidelijk. Factoren die hierbij mogelijk een rol speelden zijn: meer aandacht voor de ziekte, toename van de melkgeitenhouderij en toename van ziekteverwekkende stammen van de bacterie.

Meer over de verspreiding van Q-koorts >>

Onderzoek en diagnostiek

Wageningen Bioveterinary Research voert laboratoriumdiagnostiek uit op monsters die worden aangeleverd door onder andere de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Daarnaast adviseert het Wageningen Bioveterinary Research de overheid met betrekking tot Q-koorts.

Publicaties van Wageningen University & ResearchGerelateerde projecten

Nieuwsberichten van Wageningen University & Research