Dossier

Zoutconsumptie

Nederlanders eten te veel zout. Dat verhoogt de bloeddruk en is slecht voor hart en bloedvaten en voor de nieren. Hoe kunnen we naar minder zout in ons eten? Is het voor de consument dan nog voldoende hartig? Is minder zout een kwestie van wennen?

Belangrijke vragen voor de voedingsindustrie, want zout is een aantrekkelijke smaakversterker. Samen met Wageningen University & Research doet het bedrijfsleven onderzoek naar zoutvervangers, zoals sojasaus en andere smaakversterkers. Met speciale technologieën is het bovendien mogelijk het zoutgehalte in kant- en klaarmaaltijden terug te dringen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak. Daarmee werkt Wageningen University & Research aan de kwaliteit van leven.

Wat is zout?

Het belangrijkste zout in voeding is keukenzout, ofwel natriumchloride (NaCl). Eén gram keukenzout bestaat uit 0,4 g natrium en 0,6 g chloride. Zout lost goed op in water; een oplossing van keukenzout in water noemt men pekel.

Waar in dit dossier de term 'zout' staat, wordt 'natriumchloride' bedoeld.

(Bron: www.groenkennisnet.nl)


Minder sterfgevallen

  • Als men in Nederland dagelijks 1 gram zout minder eet, dan vermindert het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten met 150 tot 350 per jaar en het aantal doden ten gevolge van een beroerte met 200 tot 400 per jaar (Hartstichting, 2011). 
  • En wanneer Nederlanders maximaal 6 gram zout per dag zouden eten (3 gram minder dan nu gemiddeld), dan sterven per jaar zo’n 2.500 mensen minder aan hart- en vaatziekten (Voedingscentrum).

    (Bron: www.groenkennisnet.nl)

Minder zout

Hoewel de meeste mensen weten dat te zout eten slecht is voor de gezondheid, daalt de dagelijkse zoutconsumptie niet (Hartstichting, 2011). Dit is vooral te wijten aan de manier waarop Nederlanders dit zout binnenkrijgen: bijna 80% is aanwezig in gekochte voedingsmiddelen, de andere 20% voegt men in de keuken of aan tafel nog toe (RIVM, 2012). Terugdringen van de hoeveelheid zout in de Nederlandse voeding vereist dus medewerking van de voedingsmiddelen-industrie. Dit blijkt geen eenvoudige opgave. De Nederlandse consument is gewend geraakt aan hoge zoutconcentraties en zou kunnen afhaken wanneer het vertrouwde product plotseling minder zout bevat. Daarnaast kan een verlaagd zoutgehalte verregaande technologische gevolgen hebben voor proces en product. In reactie op de aangescherpte aanbevelingen voor zoutconsumptie werken voedingsmiddelen-fabrikanten aan een geleidelijke verlaging van het zoutgehalte in hun producten. Met ingang van 2013 zal een producent, die achterblijft in zoutreductie ten opzichte van branchegenoten, een aansporende brief van de minister van VWS ontvangen.

(Bron: www.groenkennisnet.nl)

Zoutreductie

Samen met Wageningen University & Research doet het bedrijfsleven onderzoek naar zoutvervangers, zoals sojasaus en andere smaakversterkers. Met speciale technologieën is het bovendien mogelijk het zoutgehalte in kant- en klaarmaaltijden terug te dringen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

Wageningen University & Research doet ook onderzoek naar consumentengedrag. Daarnaast is er een thuistest ontwikkeld waarmee de industrie kan onderzoeken of de geherformuleerde producten bij consumenten in de smaak vallen. Deze thuistest geeft een goede weerspiegeling van de werkelijkheid is bovendien kosteneefficient.

Projecten