Selectie kippen met verbeterde ziekteresistentie stap dichterbij

Selectie kippen met verbeterde ziekteresistentie stap dichterbij

13 maart 2018

Kippen geselecteerd op hogere niveaus van natuurlijke antilichamen hebben een hogere afweerreactie, dat ontdekten onderzoekers van Wageningen University & Research. Dit geeft inzicht in mogelijke werkingen van deze natuurlijke antilichamen in algemene ziekteresistentie, met name gericht tegen bacteriën. Selectie van kippen met een verbeterde ziekteresistentie is daardoor een stap dichterbij, waardoor uiteindelijk minder antibiotica nodig is en dieren een hoger welzijn hebben.

In pluimveehouderijsystemen komen dieren regelmatig met elkaar in contact. Een mogelijke ziekteverwekker kan zich, indien deze eenmaal in de stal aanwezig is, relatief makkelijk verspreiden over de dieren. Al decennia lang bestaat daarom de vraag bij de pluimveehouderij naar robuuste dieren, dieren met een goede resistentie tegen ziektes. Een mogelijkheid om deze robuuste kip te verkrijgen is het fokken van kippen met een verhoogde algemene ziekteresistentie.

Selecteren op natuurlijke antilichamen

Dieren beschikken over zogenaamde natuurlijke antilichamen. Deze antilichamen zijn onderdeel van het afweersysteem. Natuurlijke antilichamen herkennen ziekteverwekkers in gezonde dieren, zonder dat deze dieren (eerdere) blootstelling aan de ziekteverwekker hebben gehad. Ze remmen en voorkomen verdere verspreiding in het lichaam, maar waarschuwen en activeren ook andere delen van het immuunsysteem. Eerdere studies laten veelbelovende resultaten zien: natuurlijke antilichaamniveaus zijn erfelijk en kunnen dus veranderd worden door fokkerij én hogere natuurlijke antilichaamniveaus in leghennen worden geassocieerd met overleving. Onderzoekers van Wageningen University & Research namen de proef op de som en selecteerden legkippen op hoge of lage natuurlijke antilichaamniveaus.

Bescherming door natuurlijke antilichamen

Om beter inzicht te krijgen hoe natuurlijke antilichamen algemene bescherming kunnen bieden, werden de legkippen voor twee generaties geselecteerd op hoge of lage natuurlijke antilichaamniveaus. De leghennen van de tweede generatie werden gevaccineerd met één van de drie verschillende vaccins. Tom Berghof, hoofdonderzoeker van deze studie, legt uit: “We hebben vaccins gebruikt die verschillende afweerreacties veroorzaken: één afweerreactie is gericht tegen bacteriën, één afweerreactie is gericht tegen virussen en één afweerreactie is specifiek voor onze selectie op natuurlijke antilichamen.” Dieren met hoge natuurlijke antilichaamniveaus hadden, vergeleken met dieren met lage niveaus, een hogere antilichaam-afweerrespons voor het bacteriële vaccin, maar niet voor de andere vaccins. Berghof: “Dat duidt er op, dat dieren met hogere natuurlijke antilichamen mogelijk een betere bescherming tegen bacteriële ziektes hebben.

Toepassingen en toekomstige plannen

Deze studie biedt een hoopvol perspectief om legkippen te fokken op natuurlijke antilichaamniveaus voor het verbeteren van algemene ziekteresistentie, met name gericht tegen bacteriën. “Maar eerst willen we meer weten over de selectie op natuurlijke antilichamen. We gaan daarom nog een aantal generaties door met ons selectie-experiment.” licht Berghof toe. “Daarbij willen ook kijken of de lijnen anders reageren op echte bacteriële ziekteverwekkers en of ze verschillen in andere type bescherming tegen, bijvoorbeeld, virussen.” Uiteindelijk moet dit onderzoek resulteren in dieren met een hogere algemene ziekteresistentie met minder antibioticagebruik, lagere kosten voor de boer en een hoger dierenwelzijn.

Lees het volledige artikel in Vaccine voor meer informatie.

Hendrix Genetics heeft dieren beschikbaar gesteld voor dit onderzoek. Dit onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma “Divergent selection for natural antibodies in poultry” (met projectnummer 12208), dat gefinancierd wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).