Hoe eerlijk is jouw paasontbijt?

Ga je dit weekend genieten van een lekker paasontbijt? Vraag je dan eens af of jouw ontbijt daadwerkelijk is wat op de verpakking wordt aangegeven. Zijn de biologische eieren bijvoorbeeld wel écht biologisch? En is de boerenkaas wel écht met rauwe melk gemaakt? RIKILT Wageningen University & Research doet onderzoek naar de echtheid van voedsel, ook wel voedselauthenticiteit. Benieuwd hoe we dit doen? Check hieronder jouw paasontbijt!

  • Hoe eerlijk is jouw paasontbijt?
  • Chocolade paaseitjes Ga je deze Pasen eieren zoeken in de tuin? RIKILT zoekt uit waar de chocola uit het paasei écht vandaan komt. Dit wordt gedaan aan de hand van de cacaobonen die in je paaseitje zijn verwerkt. Door hiervan de herkomst te achterhalen, kan men zien waar de cacaoboon is geproduceerd. Zo weet je of je paasei voortkomt uit verantwoord ondernemen. En kan voedselfraude worden opgespoord.
    Paaseieren
    Lees meer
  • Koffie Een kopje biologische koffie bij het ontbijt? Dan wil je natuurlijk wel dat het écht biologisch is. Helaas is dit met het blote oog niet te onderscheiden van niet-biologische koffie. RIKILT heeft onderzoekmethodes ontwikkeld om dit onderscheid te kunnen maken. Er wordt gebruik gemaakt van een grote databse. Hierin zijn biologische en niet-biologische soorten opgenomen. Door razendsnel te vergelijken weten ze of ook jouw koffie écht biologisch is.
    Koffie RIKILT
    Lees meer
  • Eieren Bij een echt paasontbijt mag een eitje haast niet ontbreken. Kies jij voor biologische eieren? RIKILT heeft een methode ontwikkeld om biologische eieren van gangbare eieren te onderscheiden. Hiervoor maken ze gebruik van een zogenaamde fingerprint. Dit is een weergave van de inhoudsstoffen van het ei. Door de fingerprint van een ei te vergelijken met fingerprints uit een database, kan worden achterhaald of een ei biologisch is of niet. Meer weten over deze methode?
    Eieren RIKILT
    Lees meer
  • Melk Wat voor melk kies jij? Halfvolle, biologische, weidemelk of iets anders? RIKILT zoekt uit of de melk in het pak dezelfde melk is als op het etiket vermeld staat. Dit wordt gedaan aan de hand van triglyceride profielen. Ook kan het eiwitgehalte worden bepaald, dit geeft informatie over eventuele verdunning van de melk. Zo weten we of de melk een eerlijk product is.
    Melk RIKILT
    Lees meer
  • Kaas Een lekker plakje boerenkaas op je brood? In échte boerenkaas zit rauwe melk verwerkt. Dat is zeker niet het geval bij alle kazen die je kan kopen. Soms wordt de kaas niet gemaakt volgens het juiste recept en impliceert het etiket iets anders. RIKILT onderzoekt of de kaas wel echt het etiket boerenkaas mag dragen.
    Kaas RIKILT
    Lees meer