Projecten RIKILT

RIKILT werkt aan binnenlandse en buitenlandse projecten. Voor de Nederlandse projecten zijn ministeries vaak onze opdrachtgever.


Binnenlandse projecten

Een groot deel van onze projecten zijn mogelijk gemaakt met financiering van het ministerie van Economische Zaken. Deze projecten worden uitgebreid beschreven op een speciaal deel van deze website.

Internationale projecten

Hieronder staan EU-projecten op alfabetische volgorde, waaraan RIKILT deelneemt.

  • AgriForensics: contact Esther Kok
    Europees wetenschapscentrum voor voedsel integriteit, traceerbaarheid en karakterisering van levensmiddelen en diervoeders. AgriForensics gebruikt wetenschappelijke capaciteit en knowhow om vragen te beantwoorden over de identificatie en karakterisering van levensmiddelen of diervoeders van plantaardige of dierlijke oorsprong.
  • Collab4Safety: contact: Hans Marvin
    Contributing to an increased cooperation and coordination on food safety at a global level and consequently at contributing to improving quality of life, enhancing social welfare and boosting the economic competitiveness of the European food industry.
  • CONFFIDENCE: contact Jacob de Jong
    Veilig voedsel door snelle en kosteneffiënte testen voor chemische contaminanten in voedsel en de voedselketen. 
  • DECATHLON: contact: Esther Kok
    Ontwikkelen van kost-efficiënte DNA-methoden voor de detectie en identificatie van o.m. niet in Europa toegelaten genetisch gemodificeerde organismen, tabak en beschermde planten- en diersoorten.
  • FOOD INTEGRITY: Saskia van Ruth
    Ontwikkelen van analytische methoden ontwikkeld om de identiteit van producten te kunnen verifiëren en die in de praktijk kunnen worden toegepast.
  • FOOD SNIFFER: contact: Willem Haasnoot
    Develop a low-cost and portable system delivering analytical data to a central location to help to prevent or identify early any food safety threat outbreaks and thereby massively reduce human suffering and its associated financial cost on both sides of the global divide.
  • GRACE: contact: Esther Kok / Gijs Kleter
    Assessing health, environmental and socio-economic impacts of GM plants (risks and benefits) and testing various types of animal feeding trials and alternative in-vitro methods for health risk assessments of GM food and feed.
  • IMPRESS: contact Willem Haasnoot
    To develop an affordable, portable, multiplexing and flexible Surface Plasmon Resonance (SPR) biosensor device (the IMPRESSOR), based on Plasmore’s Imaging Nanoplasmonics™ (iNP) technology, to obtain a fast impression of the quality and safety of food.
  • MARINA: Hans Bouwmeester
    To develop and validate the Risk Management Methods for Nanomaterials.
  • MARLON: Contact Hans Bouwmeester
    Monitoring of Animals for Feed-related Risks in the Long Term
  • NANODEFINE: Contact: Hans Marvin
    Looks to establish the measurement tools and scientific data that help to implement the EU recommendation on the definition of a nanomaterial.
  • NANOLYSE: contact Stefan Weigel
    Ontwikkelen van gevalideerde methoden en referentiematerialen voor de analyse van geproduceerde nanodeeltjes in voeding en dranken. 
  • NANOREG: Contact Stefan Weigel
    A common European approach to the regulatory testing of Manufactured Nanomaterials
  • PIMMS: Contact: Saskia van Ruth
    To train a new generation of analytical scientists in the skills necessary for the use, development and adoption of (primarily) Proton Transfer Reaction Mass Spectrometry (PTR-MS) for the detection of trace gaseous compounds. 
  • PREPARE: Contact: Esther van Asselt
    Innovative integrative tools and platforms to be prepared for radiological emergencies and post-accident response in Europe
  • PROMETHEUS: Contact: Ine van der Fels-Klerx
    The PROMETHEUS project will help the European food industry to reduce consumer exposure to food processing contaminants without affecting food quality or microbiological safety. The role of RIKILT within the project is to develop multi-response kinetic models for obtaining insights into the chemical pathways for the formation of neo-formed contaminants (acrylamide, hydroxymethylfurfural and carboxymethyllysine) in food products, depending on food recipes and processing conditions.
  • Q-NANO: contact Hans Marvin
    EU-gefinancierde infrastructuur voor het testen van nanomaterialen. In dit 4-jarige project (start februari 2011) nemen 27 Europese toplaboratoria deel op het gebied van nanotechnologie, geneeskunde en natuurwetenschappen. Het centrum moet gaan fungeren.
  • QSAFFE project: contact Jacob de Jong
    Produceren van voedsel van dierlijke oorsprong in Europa hangt grotendeels af van de kwaliteit en veilig voedsel dat deze dieren krijgen. Veilig en kwalitatief hoogwaardige voeding is de basis voor de veiligheid van de hele dierlijke voedselketen. QSAFFE wil betere, snellere en economisch rendabele productie realiseren door het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van diervoeders in Europa.
  • RADAR: contact Monique Bremer
    A 7-member consortium of SMEs and research associations developing a modular platform for monitoring toxins in water and food production facilities using biosensors derived from aquatic organisms (Rationally Designed Aquatic Receptors).
  • SELAMAT sustainable: contact Hans Marvin
    Netwerkorganisatie die stakeholders binnen de voedselveiligheid samen wil brengen uit Europa en Azië om kennis te delen voor methoden en politieke ontwikkelingen gerelateerd aan voedselkwaliteit en –veiligheid.
  • SPICED: Contact; Saskia van Ruth
  • SUN: Contact: Stefan van Leeuwen