Biochemische analyse

Wageningen Food & Biobased Research is gespecialiseerd in biochemische analyse van inhoudsstoffen als onderdeel van productontwikkelingsonderzoek. Zulke analyses zijn een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van gezondere, veilige en smaakvolle voedselproducten.

Food & Biobased Research werkt samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie aan de ontwikkeling van lekkere, gezondere en veilige voedselproducten. Hiertoe worden biochemische methoden opgezet en toegepast. We maken daarbij gebruik van technieken als:

  • HPLC
  • UPLC-PDA-MS
  • FT-IR
  • GC-MS
  • PTR-MS
  • MALDI-TOF.

Hiermee helpen we onze klanten om weloverwogen beslissingen te maken bij:

  • het ontwikkelen van smakelijke, gezonde, veilige en houdbare producten;
  • het opstellen van informatie voor het etiket;
  • het eventuele gebruik van claims.

Vitaminen, suikers en aminozuren

Food & Biobased Research heeft veel ervaring met biochemische analyse van vitaminen, suikers en aminozuren in tal van producten. Een recent voorbeeld is dat we samen met de betrokken bedrijven hebben onderzocht hoeveel glucosinolaten er in diverse koolsoorten zitten. Glucosinolaten zijn stoffen die verantwoordelijk worden gesteld voor de positieve gezondheidseffecten van koolsoorten. We kijken ook naar de werking van milde conserveringstechnieken en effect ervan op deze inhoudsstoffen in broccoli.

Een ander voorbeeld is de analyse van vluchtige stoffen in fruit. Ethyleen is een belangrijke component in het rijpingsproces en andere vluchtige stoffen, zoals ethylbenzoaat, zijn belangrijk voor de smaak. Met behulp van biochemische analyse meten we de aanwezigheid van vluchtige stoffen en correleren we deze aan de smaak en de rijping van het product. Op basis van de resultaten kunnen bedrijven betere afwegingen maken voor bijvoorbeeld het selecteren van rassen, het pluktijdstip en de effecten van verpakking, transport, bewaring en processing.

Aanvullend onderzoek

Biochemische analyse is meestal de eerste stap in het onderzoek naar de gezondheid, smaak en veiligheid van producten. Dat een product een bepaalde component bevat, zegt nog onvoldoende over de gezondheidsbevorderende werking en de veiligheid ervan. Daarom worden biochemische analyses in onze projecten in de regel aangevuld met andere typen van onderzoek, zoals:

  • veiligheidsanalyse;
  • smaakpanels;
  • inhoudstoffen declaraties
  • toetsing aan richtlijnen;
  • bioactiviteitsmetingen;
  • verteringsonderzoek;
  • biobeschikbaarheid;
  • productontwikkeling en borging kwaliteit;
  • ontwikkelen nieuwe verpakkingsconcepten;
  • analyse van nieuwe processingstechnieken;
  • voedingsinterventiestudies.

Ondersteunend in productontwikkeling

Met onze analyses ondersteunen we bedrijven bij de ontwikkeling van gezondere en betere producten. Voorbeelden zijn ons onderzoek naar:

  • fenolische verbindingen in champignons;
  • de biobeschikbaarheid van inhoudsstoffen in kersensap;
  • de analyse van immuunmodulerende polysacchariden;
  • smaakstoffen in broccoli en worteltjes.

Projecten