Saba: Expeditie koraalriffen Sababank 2015

17 - 24 oktober 2015

Onderzoekers van IMARES zullen samen met onderzoekers van andere instituten in het najaar van 2015 Nederlands grootste koraalrif op Saba monitoren. De Sababank is een extreem rijk gebied met een zeer hoge biodiversiteit aan vissen, koralen, algen en sponzen. Expeditieleider Erik Meesters houdt een blog bij zodat u de expeditie kunt volgen:

De Sababank is het grootste onderzeese atol in het Caribisch gebied en een van de grootste ter wereld (2000km). Langs een groot deel van de rand van de Bank liggen uitgestrekte koraalriffen. De koralen zorgen voor de driedimensionale structuur waar alle andere planten en dieren gebruik van maken en vormen dus de bouwstenen van de Bank.

De expeditie koraalriffen Sababank

Tijdens deze expeditie zullen 10 plekken op de Sababank bezocht worden die tijdens de eerdere expedities bemonsterd zijn. Op deze plekken worden opnamen de rifbodem gemaakt om te onderzoeken of er veranderingen zijn geweest in de bedekking van de bodem door koralen en andere organismen. Ook wordt de samenstelling en biomassa van de aanwezige visgemeenschappen vastgesteld.

Onderzoek Sababank (Foto: Erik Meesters)

Extra aandacht zal besteed worden aan de sponzenrijkdom van de Sababank. Verder zullen er onderweg via dropcamera’s andere stukken van het rif gefotografeerd worden. Samen met onderzoekers van het NIOZ zal de productiviteit van het rif onderzocht worden om te bepalen of en zo ja hoe snel het rif groeit en hoeveel bio-erosie er is.

Onderzoek Sababank (Foto: Erik Meesters)

Deelnemers Expeditie koraalriffen Sababank

Erik Meesters IMARES Projectleider
Ingrid van Beek IMARES Vismonitoring
Lisa Becking IMARES Sponzen
Oscar Bos IMARES Sponzen
Didier Bakker IMARES Koraalbio-erosie
Fleur van Duyl NIOZ Koraalcalcificatie
Alice Webb NIOZ Koraalbio-erosie
Steven van Heuven NIOZ Koraalcalcificatie
Franck Mazeas DEAL Gouadeloupe Koraalmonitoring
Jean-Philippe Marechal OMMM Martinique Koraalmonitoring
Steve Piontek LVV Statia Vismonitoring
Tadzio Berevoets St. Maarten Vismonitoring
Ingvild Harkes WWF
David Stevens WWF
Student
Student