Is zonnebrandcrème schadelijk voor het milieu?

Is zonnebrandcrème schadelijk voor het milieu?

20 oktober 2017

Toerisme draagt bij aan verminderde waterkwaliteit als gevolg van de emissie van zonnebrandcrème door zwemmende recreanten. Recent onderzoek toont aan dat UV-filters in zonnebrandproducten bijdragen aan verminderde vitaliteit van koraalecosystemen, en dat ook andere organismen bij veldrelevante concentraties worden aangetast in hun overleving.

Op Bonaire is door onderzoek van Wageningen Marine Research aangetoond dat deze stoffen in het kustwater aanwezig zijn in gehaltes die zorgelijk zijn voor de lokale ecosystemen.

Lees hierover het artikel in Trouw (26 augustus 2017)>

Alternatieven voor zonnebrandcrème?

Onderzoek binnen Wageningen University & Research richt zich op onder andere op de relatie van het voorkomen van de stoffen en de hoeveelheid toeristen op Bonaire, het gebruik van zonnebrandproducten bij deze toeristen, en de bereidheid andere producten te kopen.

Daarnaast wordt in het laboratorium onderzoek gedaan naar het synergistische effect op koralen bij blootstelling aan zowel UV-filters (bijvoorbeeld oxybenzone) en temperatuurstijging als gevolg van klimaatverandering. Samen met onze partners wordt onderzocht of er biobased milieuvriendelijke alternatieven kunnen worden geïdentificeerd.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Partners zijn onder andere het Wereld Natuur Fonds en Bonairu Duradero.