Smaakmodellen

De smaakexperts van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research hebben smaakmodellen ontwikkeld om vruchten snel op smaakniveau te kunnen screenen. Tot nu toe zijn smaakmodellen ontwikkeld voor tomaat, aardbei, paprika en meloen.

Een beperking van sensorisch onderzoek is dat panels na een lange serie van smaaktesten letterlijk en figuurlijk hun buik vol kunnen hebben van een bepaald product. Te lange smaaktesten, of te veel sessies met producten die veel op elkaar lijken, geven veel ruis in de data. Het aantal producten dat per dag door een panel beoordeeld kan worden is dus beperkt. Maar sommige klanten hebben soms wel 150 nieuwe partijen waar men tegelijk het smaakniveau van wil weten. Met het oog op deze vraag uit de markt zijn voor enkele gewassen methoden (smaakmodellen) ontwikkeld waarmee de uitkomst van een consumentenpanel kan worden voorspeld aan de hand van enkele instrumentele metingen. Een model zal nooit volledig een panel kunnen vervangen, maar biedt wel de mogelijkheid om op grote schaal producten te screenen op smaak.

Momenteel zijn er vier smaakmodellen in gebruik. Met onze expertise is het mogelijk om ook smaakmodellen voor andere producten te ontwikkelen. Neem bij interesse gerust contact met ons op.

Smaakmodel voor tomaat

Het Smaakmodel Tomaat gebruikt bepaalde instrumentele parameters voor smaakattributen die door een getraind sensorisch panel benoemd zijn. Het model hecht minder belang aan het voorkomen van specifieke aromatische verbindingen, maar maakt gebruik van de correlatie tussen de attributen 'zoetheid' en 'aromatisch' en rekent ook textuuraspecten mee.

Het model voorspelt het smaakniveau op een schaal van 0 (onaangenaam) tot 100 (aangenaam) met een zekerheid van 86%. Het model kan het consumentenpanel dus niet volledig vervangen, maar er kan wel op veel grotere schaal data over smaak verzameld worden. Dit kan helpen om snel een goed beeld van rasverschillen en seizoensvariatie te krijgen, of om vroeg in de veredelingsketen te monitoren of een bepaald smaakniveau aanwezig is.

Het Smaakmodel Tomaat is al sinds 2001 in gebruik en wordt regelmatig gevalideerd. Het is inmiddels de standaard waarmee in de tuinbouwsector over smaakniveaus van tomaten wordt gecommuniceerd.

Smaakmodel voor aardbei

Het Smaakmodel Aardbei gebruikt bepaalde instrumentele parameters voor smaakattributen die door een getraind sensorisch panel benoemd zijn. Een voorbeeld van een instrumentele parameter is de refractie (°Brix), maar in het model zitten meerdere parameters die van invloed zijn op de smaak.

Het model voorspelt het smaakniveau op een schaal van 0 (onaangenaam) tot 100 (aangenaam) met een zekerheid van 76%. Het model kan het consumentenpanel dus niet volledig vervangen, maar er kan wel op veel grotere schaal consistente data over smaak verzameld worden. Dit kan helpen om snel een goed beeld te krijgen van smaakverschillen tussen rassen, herkomst en seizoenen. Binnen het seizoen kan nu het smaakniveau worden bepaald op verschillende momenten in de oogstperiode, waardoor een eerlijker vergelijk tussen rassen mogelijk is en de variatie in smaak binnen een ras inzichtelijk wordt. Omdat per meting maar relatief weinig vruchten nodig zijn, is al vroeg in de veredelingsketen te monitoren of een bepaald smaakniveau aanwezig is.

Het Smaakmodel Aardbei is sinds 2017 in gebruik en is ontwikkeld samen met Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en een veredelingsbedrijf.

Smaakmodel voor blokpaprika

Het Smaakmodel Blokpaprika gebruikt bepaalde instrumentele parameters voor smaakattributen die door een getraind sensorisch panel benoemd zijn. Een voorbeeld van een instrumentele parameter is de refractie (°Brix), maar in het model zitten meerdere parameters die van invloed zijn op de smaak.

Het model voorspelt het smaakniveau op een schaal van 0 (onaangenaam) tot 100 (aangenaam) met een zekerheid van 86%. Het model kan het consumentenpanel dus niet volledig vervangen, maar er kan wel op veel grotere schaal consistente data over smaak verzameld worden. Dit kan helpen om snel een goed beeld te krijgen van smaakverschillen tussen rassen, herkomst en seizoenen. Binnen het seizoen kan nu het smaakniveau worden bepaald op verschillende momenten in de oogstperiode, waardoor de variatie in smaak binnen een ras inzichtelijk wordt. Omdat per meting maar relatief weinig vruchten nodig zijn, is al vroeg in de veredelingsketen te monitoren of een bepaald smaakniveau aanwezig is.

Het Smaakmodel Blokpaprika is sinds 2015 in gebruik en is ontwikkeld samen met Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en verschillende veredelingsbedrijven.

Smaakmodel voor Galia meloen

Het Smaakmodel Galia meloen gebruikt bepaalde instrumentele parameters voor smaakattributen die door een getraind sensorisch panel benoemd zijn. Het model houdt rekening met textuurparameters, maar ook verschillende andere attributen.

Het model voorspelt het smaakniveau op een schaal van 0 (onaangenaam) tot 100 (aangenaam) met een zekerheid van 87%. Het model kan het consumentenpanel dus niet volledig vervangen, maar er kan wel op veel grotere schaal consistente data over smaak verzameld worden. Dit kan helpen om snel een goed beeld te krijgen van smaakverschillen tussen rassen, herkomst en seizoenen.

Het Smaakmodel Galia meloen is sinds 2015 in gebruik en is ontwikkeld samen met Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en verschillende (veredelings)bedrijven.