Cursus

Masterclass gebruik van moderne veredelings- technieken in de sierteelt, een wereld te winnen

Bent u op zoek naar de nieuwste kennis over zogenaamde “New Breeding Techniques”(NBT) die ervoor zorgen dat er sneller en efficiënter rassen kunnen worden ontwikkeld? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en het gebruik van deze NBTs in de sierteelt (snijbloemen, pot- en perkplanten inclusief heesters en bomen)? Dan is deze masterclass echt iets voor u! Deze masterclass geeft u de mogelijkheid om uw kennis te verbreden en verdiepen op het gebied van de meest recente technologieën zoals DNA merker, sequentie bepalingen, biotechnologie, mutatie veredeling (o.a. Crispr-Cas9). Voorbeelden van succesvolle toepassingen, bijvoorbeeld in groentegewassen geven u daarnaast inzicht in de mogelijkheden en beperkingen bij het toepassen van deze technieken.

Organisator Wageningen Academy, Wageningen Plant Breeding
Duur 4 dagen
Setup Campus WUR
Locatie Wageningen Campus

Cursus onderdelen

Deze 4-daagse Masterclass omvat (gast)presentaties, discussies, casussen en bedrijfsbezoeken. Er is voldoende tijd voor interactie met de cursusleiders en tussen deelnemers onderling.

De volgende onderdelen komen in deze masterclass aan bod:
• Moderne veredelingstechnieken (Molecular Breeding & Marker-Assisted Selection)
• Biotechnologie
• Kansen en uitdagingen DNA-technieken (workshop)
• Voorbeelden uit de praktijk (bedrijfsbezoeken, gastsprekers)

Doelgroep

Deze Masterclass is bedoeld voor professionals die sturing geven aan en beslissen over de (in)richting van veredelingsprogramma’s in de sierteelt (snijbloemen, pot- en perkplanten incl. heesters en bomen). HBO of WO niveau.

Resultaat

De Masterclass vergroot uw kennis en toepassingsvaardigheden omtrent de volgende punten:
• Ervaar een Masterclass toegespitst op de sierteeltveredeling met (gast)presentaties en bedrijfsbezoeken aan (groente)veredelingsbedrijven.
• Ken de mogelijkheden om de bedrijfsvoering aan te passen door kennis over nieuwe DNA-technieken en methoden en pas dit toe in sierteeltveredelings programma’s. Onderneem actie!
• Directe toegang tot Wageningse experts op het gebied van toepassingen van nieuwe veredelingstechnieken in de sierteelt.
• Doe nieuwe ideeën op door groepsdiscussies, casussen, analyses en interactief leren.

Cursusleiding

-Dr. Frans Krens: Groepsleider en senior onderzoeker biotechnologie, Wageningen University & Research, Plant Breeding.

-Dr. Paul Arens: Onderzoeker siergewassenveredeling en genetische diversiteit Wageningen University & Research, Plant Breeding.

Deelnemers aan de masterclass Moderne veredelingstechnieken in de sierteelt, een wereld te winnen (2016 editie)