Alumniverhaal

"Als een aannemer voor Rijkswaterstaat een weg aanlegt, dan geeft hij daar garantie op."


Bij Rijkswaterstaat heb ik het traineeprogramma doorlopen. Als trainee werkte ik 3 keer een half jaar op uiteenlopende plekken binnen Rijkswaterstaat, waardoor ik in korte tijd veel kanten van de organisatie heb gezien.

Door mijn traineeship heb ik nu een hele leuke vaste baan gekregen!

Als eerste heb ik een half jaar bij de regionale dienst Utrecht gewerkt. Deze dienst gaat over het beheer en de aanleg van de snelwegen en vaarwegen in de provincie Utrecht. Ik zat bij de afdeling Planvorming en Advies en hield me daar bezig met het garantieproces. Als een aannemer voor Rijkswaterstaat een weg aanlegt, dan geeft hij daar garantie op. Dit werkt eigenlijk net zoals je op een televisie of koelkast garantie krijgt: wanneer binnen de garantietermijn iets kapot gaat, heb je er recht op dat het gemaakt wordt door de fabrikant (in dit geval aannemer) op zijn kosten. Het garantieproces bevat de stappen die je onderneemt om de garantie in te roepen en de schade te laten herstellen door de aannemer. De stappen in dit proces verliepen niet allemaal goed. Wat ik onderzocht heb, is wie verantwoordelijk is voor die stappen binnen Rijkswaterstaat en waar dit proces verbeterd kon worden.

Daarna heb ik een half jaar bij het Scheepvaartverkeerscentrum gewerkt. De afdeling waar ik werkte houdt zich bezig met de operationele taken op het water van Rijkswaterstaat, dus onder andere de medewerkers die de sluizen bedienen en op patrouilleschepen varen.

Het laatste half jaar heb ik bijgedragen aan een programma voor natuur binnen Rijkswaterstaat. Mensen denken niet zo snel aan natuur wanneer het over Rijkswaterstaat gaat, maar wanneer wij een snelweg aanleggen moeten we wel rekening houden met bijvoorbeeld beschermde diersoorten in dat gebied. Rijkswaterstaat heeft ook de kust en delen van de Noordzee in beheer, denk ook eens aan alle natuur die daar voorkomt!

Het traineeship is mij zeker goed bevallen. Ik heb erg veel kansen gekregen en werd als volwaardig medewerker beschouwd. Bovendien heb ik nu een hele leuke vaste baan gekregen bij Rijkswaterstaat!