
Project
SPLASH - duurzame polymeren uit algen
Om maatschappij en industrie minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen wordt er onderzoek gedaan naar alternatieven die minder schadelijk zijn voor het klimaat en milieu. Het project SPLASH richt zich op de productie van bioplastic met behulp van algen. Het 'melken' van algen, specifiek de soort Botryococcus braunii, draagt bij aan deze duurzame ontwikkeling. Het doel is om petrochemische grondstoffen en componenten te vervangen wat kan leiden tot kostenreductie en verbruik van minder energie.
SPLASH ontwikkelt een nieuwe industriële sector
Hier vierjarige EU-project SPLASH staat voor Sustainable PoLymers from Algae Sugars and Hydrocarbon. SPLASH zal kennis, tools en technologie leveren om een nieuwe industriële sector te ontwikkelen. Het assortiment aan biochemicaliën en biopolymeren die geproduceerd worden via biotechnologische trajecten wordt uitgebreid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van micro-algen als duurzame grondstof voor industriële (biochemische) verbindingen met potentiële toepassingen in verschillende industriële sectoren. SPLASH richt zich op de volledige procesketen waaronder duurzame productie van (exo)polysaccharides en koolwaterstoffen door de groene alg Botryococcus braunii, product-optimalisatie, hydrolyse en omzetting van suikers en koolwaterstoffen naar producten zoals polymeren.

Doel van het project
Het doel van SPLASH is om de economische en ecologische voordelen van algen-productiesystemen en bioraffinage te demonstreren. De verkregen kennis en ontwikkelde tools en technologieën zijn nodig om:
1) een nieuwe industriële biotechnologische sector op basis van algen te ontwikkelen voor de productie van landbouwchemicaliën voor bulkproducten
2) het innovatieproces te verbeteren en om nieuwe biobased producten en -processen te verplaatsen van laboratoria naar de markt
3) bij te dragen aan het bereiken van de doelstellingen voor CO2-vermindering en vervanging van petrochemische producten.
Optimale opbrengst en condities
Sinds de start eind 2012 zijn relevante algenstammen geselecteerd. Twee stammen zijn zowel in het laboratorium als in productiesystemen (buiten) gekweekt. Dit onderzoek heeft geleid tot kennis over condities waarbij de opbrengst is geoptimaliseerd. Tevens is technologie ontwikkeld voor het winnen van suikerpolymeren en koolwaterstoffen (scheidingstechnologie), omzetting van suikers naar biochemicaliën, procesintegratie en opschaling. Daarnaast is kennis over de complexe metabole routes van productvorming door B. braunii opgebouwd.
Veel potentie voor micro-algen
Het komend jaar wordt gekeken hoe productvorming door de algen kan worden gestuurd en in AlgaePARC wordt begonnen met de ontwikkeling van een DEMO voor productie en winning van suikerpolymeren.
Ondanks hun potentieel als duurzame bron voor exploitatie, zijn micro-algen niet zo goed bekend als andere micro-organismen die een rol spelen in de hedendaagse biotechnologische industrie. Vooruitgang op het gebied van micro-algen en hun producten zal een belangrijke aanwinst zijn voor de chemische- en energiesector, en de ontwikkeling van de agrosector voor micro-algenproductie zal leiden tot een toename van de werkgelegenheid. Het trainen van professionals op dit gebied is positief voor zowel bedrijven als de wetenschap rondom algen.
Publicaties
-
Biobased Economy and Microalgae
-
Botryococcus braunii strains compared for biomass productivity, hydrocarbon and carbohydrate content
Journal of Biotechnology 248 (2017). - ISSN 0168-1656 - p. 77 - 86. -
Effects of hydrostatic pressure and supercritical carbon dioxide on the viability of Botryococcus braunii algae cells
Bioresource Technology 256 (2018). - ISSN 0960-8524 - p. 328 - 332. -
Exopolysaccharides from Botryococcus braunii and the production of bioplastics
-
Exopolysaccharides from Botryococcus braunii and the production of bioplastics
In: Proceedings 4th EPNOE International Polysaccharide Conference: Polysaccharides and polysaccharide-based advanced materials: from science to industry. - - p. 136 - 136. -
Food and feed products from micro-algae: Market opportunities and challenges for the EU
Trends in Food Science and Technology 42 (2015)1. - ISSN 0924-2244 - p. 81 - 92. -
Properties of extracellular polysaccharides from Botryococcus braunii
-
SPLASH: sustainable polymers from algae biomass
-
SPLASH: sustainable polymers from algae biomass
-
SPLASH: sustainable polymers from algae sugars and hydrocarbons