Nieuws

De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde

Gepubliceerd op
26 mei 2020

Chronische, niet overdraagbare ziekten vormen de grootste ziektelast in de maatschappij van vandaag. Deze ziekten ontstaan door de wisselwerking tussen onze genetische architectuur en onze manier van leven. Het zijn zonder uitzondering ‘systeemziekten’, complexe aandoeningen waarbij multipele fysiologische processen verstoord zijn.

Medicatie

Hoewel medicatie een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van deze ziekten, pakken ze de wortels van de problemen niet aan.

Zo lang mensen dingen blijven doen die het ziekteproces aanwakkeren, is genezing buitengewoon moeilijk.

Leefstijlgeneeskunde

Aanpassing van leefstijl is nodig en leefstijlgeneeskunde is daarop gericht. Het is dus geen vervanging van de traditionele geneeskunde, maar een additie. Dat vergt kennis en kunde van de dokter en directe betrokkenheid van de patiƫnt.

Meer weten over dit onderwerp?

Op 3 september aanstaande zet internist Prof.dr. Hanno Pijl (Leids Universitair Medisch Centrum) zijn visie op wat nodig is voor een betere behandeling van veel chronische ziekten uiteen tijdens het seminar Leefstijlverandering in zorg en preventie. Benieuwd naar het hele programma? Download de flyer.