Nieuws

Eerste quinoa geoogst

Gepubliceerd op
15 augustus 2014

Door onderzoekers van Wageningen UR is een drietal quinoarassen ontwikkeld, die kunnen groeien in Europa. Op drie proeflocaties van Wageningen UR zijn deze nieuwe rassen in april naast elkaar uitgezaaid. Het vroegrijpste ras is gistermiddag geoogst in Lelystad. Eind augustus worden de andere proefveldjes geoogst. De opbrengst lijkt bevredigend.

Quinoa is een gewas dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Door de veredeling van quinoa is het ras nu ook geschikt om in Europa te telen. Op een drietal locaties is dit jaar door Wageningen UR onderzoek gedaan naar het beste ras en het optimale zaaitijdstip. Begin april en begin mei 2014 is de quinoa ingezaaid om te achterhalen hoe de rassen op deze zaaitijden reageren. Ook is gekeken naar de toepassingsmogelijkheden van gewasbeschermingsmiddelen en onkruidbestrijding tijdens de teelt.

Met een speciale proefveldcombine wordt nu de opbrengst bepaald van alle proefveldjes. Onderzoek Ruud Timmer: “Hoewel het product nog gedroogd en geschoond moet worden lijkt de opbrengst niet tegen te vallen. Een eerste schatting komt uit op circa 3 ton zaad per ha.”

Voor vragen over de teelt kunt u contact opnemen met Ruud Timmer. Voor vragen over de veredeling van quinoa kunt u contact opnemen met Robert van Loo.

Lees meer