Alumniverhaal

Alumnus Gerco den Hartog - MSc Biology

In 2001 ben ik in Wageningen terecht gekomen voor de studie biologie. Tijdens mijn studie was ik met name de eerste jaren heel actief met allerlei activiteiten en commissies. Na verloop van tijd werd mijn studie steeds belangrijker. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd in de immunologie en ben ik nu bijna drie jaar bezig met mijn promotie onderzoek aan dezelfde leerstoelgroep als waar ik afstudeerde.

De experimenten die ik voor mijn onderzoek doe voer ik zelf uit.

Baan

Wat mij fascineert in mijn onderzoek, is hoe in de darm onderscheid gemaakt wordt tussen the good (eten), the bad and the ugly (aggressieve pathogenen). Een van de voorbeelden waar het verkeerd gaat is voedsel allergie. Hierbij spelen allerlei factoren een rol. In mijn onderzoek kijk ik naar factoren die we als mens kunnen beïnvloeden. In ons eten zitten enerzijds potentiële allergenen waar de een last van krijgt, maar de meesten gelukkig niet, en anderzijds ook good guys die je gezondheid juist kunnen bevorderen. Op deze manier kan ik in mijn onderzoek fundamentele vragen combineren met mogelijk praktische toepassingen.

Naast mijn onderzoek begeleid ik ook studenten die hun scriptie schrijven of practica hebben. Maar het grootste gedeelte van mijn tijd besteed ik aan de experimenten voor mijn onderzoek waarbij ik cellen uit het bloed isoleer, die differentieer tot een van de belangrijkste cellen van het immuun systeem in de darm. Vervolgens stimuleer ik deze cellen weer met voedsel extracten en bacteriële producten. Uiteindelijk kijk ik naar de productie van antistoffen, die een essentiële factor vormen van de afweer. Ik doe alles zelf, van het bedenken van het experiment, tot en met de uiteindelijke data analyse en het schrijven van de wetenschappelijke publicatie.