Alumniverhaal

Alumnus Gerjon Ikink - MSc Biologie

Na in Wageningen te zijn afgestudeerd in Biologie (specialisatie: Molecular and Cell Biology) lag een wereld van keuzes voor me. Zal ik verder gaan in het onderzoek of meer naar consultancy, of een combinatie? En werken bij een bedrijf, de overheid, een universiteit, een internationale organisatie of een instituut? En dan weer in het buitenland werken zoals tijdens mijn stage, of deze keer maar eens in Nederland blijven?

De dingen die ik tijdens mijn MSc heb gedaan en geleerd zijn essentieel voor mijn werk nu.

Baan

Ik besloot te kiezen voor het onderzoek in een maatschappelijk belangrijk probleem bij een van de beste instituten ter wereld:  het Nederlands Kanker Instituut. Ook hier kom ik veel Wageningers tegen. Zelfs mijn groepsleider: hij heeft Moleculaire Levenswetenschappen in Wageningen gestudeerd.

Een lange tijd werd gezocht naar het ene gen dat verantwoordelijk is voor de ziekte kanker, zoals veel andere ziekten dat ook hebben. Al snel werd duidelijk dat niet één, maar er meerdere genen hiervoor verantwoordelijk moesten zijn. Tegenwoordig is bekend dat elke vorm en zelfs subtype van kanker wordt veroorzaakt door een heel eigen complex netwerk aan genen. Deze netwerken worden normaal gesproken gebruikt om je cellen en je lichaam gezond te houden, maar worden door kanker misbruikt voor ongecontroleerde groei en uitzaaiing.

Ik werk aan een van de meest fundamentele kanten van het kankeronderzoek: het ontdekken van nieuwe genen en genetische netwerken die betrokken zijn bij borstkanker. Het uitdagende daarvan is dat ik altijd bezig ben met dingen die nog nooit iemand heeft gedaan en dat ik dingen ontdek die nog nooit eerder gezien zijn. Het leukste is misschien nog wel het ontwerpen van een experiment, omdat je iets moet onderzoeken dat zo klein is dat je het helemaal niet kan zien. Door de combinatie van veel verschillende moleculaire, genetische en celbiologische technieken kunnen we een steeds completer overzicht maken van de complexe netwerken die uiteindelijk borstkanker veroorzaken. En als een deel daarvan compleet is, kunnen we proberen een eiwit of een gen zo te sturen dat we het hele genetische netwerk weer ‘resetten’ tot een gezonde cel. Hiermee zou uiteindelijk in de kliniek kunnen worden gezorgd dat kankercellen worden afgebroken, zonder daar gezonde cellen mee te beschadigen zoals bij chemotherapie en bestraling.

Terug naar Na je studie