Studentenverhaal

Student Chantal Vogels - MSc Biology

Op 16 jarige leeftijd kreeg ik de kans om op studiereis te gaan naar Peru, een land waar malaria nog steeds voorkomt. Om besmetting met malaria te voorkomen moest ik iedere dag een malaria pil slikken, bedekkende kleding dragen, anti-insecten spray met DEET gebruiken en onder een klamboe slapen. Als reiziger kan het risico om besmet te raken met malaria sterk verkleind worden maar voor de lokale bevolking is malaria nog steeds een grote dreiging. Ik vind het ontzettend fascinerend dat een eencellige parasiet in staat is om zich via muggen naar mensen te verspreiden en elk jaar weer miljoenen mensen infecteert waarvan er velen sterven.

Het leek me interessant om zelf onderzoek te doen naar een mogelijke oplossing voor het malaria probleem.

Bij de leerstoelgroep entomologie (insectenkunde) van Wageningen University wordt onderzoek gedaan naar methoden die de overdracht van malaria kunnen voorkomen, waarbij de malariamug centraal staat. Als bioloog met de specialisatie ecologie leek het me dan ook erg interessant om zelf onderzoek te doen naar een mogelijke oplossing voor het malaria probleem. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een aantal schimmels in staat zijn om muggen te doden zodra de mug in contact komt met sporen van de betreffende schimmel. In mijn afstudeervak ga ik verschillende aspecten van deze schimmel testen. Zo ga ik schimmelsporen toedienen aan bakken met water waarin muggenlarven zitten. Een groot gedeelte van de muggenlarven zal hierdoor sterven, maar er is een klein percentage dat de blootstelling aan de sporen overleefd. Bij de muggen die uit deze larven voortkomen ga ik testen of ze nog steeds even goed functioneren als ‘normale’ muggen. Zo kijk ik naar de levensduur, het aantal eieren dat de muggen leggen en de grootte van de muggen. Daarnaast ga ik deze volwassen muggen opnieuw blootstellen aan de schimmel om daarna te kijken of de schimmel nog steeds invloed heeft op de mug. Het zou namelijk kunnen zijn dat de mug nu beter bestand is tegen de schimmel of dat de mug juist zwakker geworden tijdens de blootstelling als larve. In het laatste aspect van mijn afstudeervak ga ik een nieuwe manier van sporen toedienen testen. Hierbij ga ik testen of muggen ook doodgaan als ik de sporen toedien via een stuk insectengaas waaraan de sporen gehecht zijn.

Ik ben nu net begonnen met mijn afstudeervak en heb het onderzoeksvoorstel voor mijn afstudeervak al geschreven. Op dit moment werk ik vooral in het lab en ben daar bezig met het kweken van de muggen en het uitvoeren van de experimenten. Hopelijk verlopen mijn experimenten goed en krijg ik uiteindelijk mooie resultaten!