Studentenverhaal

Student Nanne van Hoytema - MSc Biology

Voor zijn stage is Nanne van Hoytema naar Dar es Salaam geweest. Dit is de grootste stad van Tanzania. Hier heeft hij, voor zijn studie biologie, onderzoek gedaan naar het migratiepatroon van jonge koraalrifvisjes.

Ze hebben best wel veel vliegen in Tanzania…

Stage

”In Tanzania stond ik onder begeleiding van de afdeling Animal Ecology and Ecophysiology van de Radboud Universiteit in Nijmegen die daar twee Tanzaniaanse promotiestudenten had rondlopen. Deze studenten waren bezig een onderzoek naar migratiepatronen van jonge koraalrifvisjes van en naar “kraamkamerhabitats”. Dit zijn oa. mangroves en zeegrasvelden waar de kleine visjes meer voedsel kunnen vinden en een kleinere kans hebben opgegeten te worden door roofdieren, of dat is in ieder geval de theorie. Ik ben samen met een MSc student uit Nijmegen die kant opgegaan om een klein stukje van het onderzoek te doen. Wij hebben gekeken naar of de visjes een ander dieet krijgen als ze groter worden. Een verandering van dieet zou een reden kunnen zijn voor de visjes om op een bepaald moment de kraamkamer te verlaten en weer terug te gaan naar een koraalrif als ze daar grotere prooien kunnen vangen. Naast ons eigen onderzoek hebben we ook meegeholpen met alle andere dingen die moesten gebeuren voor het grote project. Dit hield onder andere in dat we ongeveer zes keer per maand op de koraalriffen en in de mangroves en zeegrasvelden moesten duiken en snorkelen om visjes te tellen en dat we vis moesten vangen van de verschillende plekken. Dat was natuurlijk niet erg vervelend in dat tropische klimaat daar en wij hebben ontzettend veel mooie dingen gezien. Iets minder was dat we al die gevangen vis natuurlijk ook moesten ontleden en er weefselmonsters en magen uit moesten halen voor analyses. Dat is op zich al niet echt lekker werk, maar bij 30 graden in een ruimte met ramen die niet dicht kunnen was het een hele belevenis. Ze hebben best wel veel vliegen in Tanzania…"