Studentenverhaal

Student Daan van Vliet - BSc Biotechnologie

Daan van Vliet wilde iets doen met DNA, micro-organismen en microbiologie en scheikunde in het algemeen. “De opleiding Biotechnologie was de enige studie in Nederland die voldeed aan mijn eisen.

Er is nog genoeg ruimte over om interesse te kunnen hebben.

Studiekeuze

De opleiding Life Science and Technology in Delft en Leiden lijkt op de opleiding Biotechnologie, maar ik vond dat niets. Ik vond dat de studenten niet enthousiast waren en het studieprogramma dat ze presenteerden sprak me niet aan. Bovendien had ik mijn leven al in Leiden gewoond en daar wilde ik nu wel uit weg.”

Opleiding

“De opleiding Biotechnologie is vrij afgebakend, alles gaat om de cel. Het gaat erom wat je aan de cel moet voeren en wat hij eruit poept. Maar vanbinnen in de cel leer je alles vanuit vele invalshoeken en van heel klein naar heel groot. Van heel moeilijk tot heel makkelijk en van de modernste modificatietechnieken tot bier brouwen zoals ze dat al duizend jaar doen. Deze veelzijdigheid spreekt me erg aan en ik denk ook dat je dat nodig hebt. Ook vind ik dat de vakken goed gegeven worden. Ze zijn niet te moeilijk en niet te makkelijk. Bij de meeste vakken had ik het idee dat ik genoeg geleerd had binnen het vak, maar dat er wel genoeg ruimte over is om nog interesse te blijven hebben. Zodat je zelf nog vragen kunt stellen en geïnteresseerd kunt zijn in plaats van dat je volgepompt bent met informatie.”

Studentenleven

“Ik ben lid van de studenten- en jongerenvereniging Unitas, speel gitaar in een bandje en heb een geweldig huis in Droevendaal. Droevendaal is een buurt met gezellige huizen met een grote woonkamer en tuin. Je leeft daar in een woongemeenschap en er is veel groen en er zijn veel beesten. Ook begeleidde ik studiekiezers die kwamen meelopen bij mijn opleiding, maar helaas mag je dat alleen in het tweede jaar doen. Ik kan echt aanraden om een keer mee te lopen, er zijn veel te weinig mensen die dat doen. En twijfel niet om de studieadviseur te benaderen, deze kan uiteindelijk het best je vragen beantwoorden.”

Toekomstplannen

“Ik heb nog geen duidelijke toekomstplannen. Een theehuisje is wel altijd onderdeel van mijn toekomstplannen en ik weet in ieder geval dat ik veel met mijn studie en met mijn muziek wil doen. Maar ik heb onderhand ook geleerd dat je niet teveel moet doen en dat je ook af en toe moet ontspannen!”