Studentenverhaal

Doutzen - Economie en Beleid

"Economische activiteit in relatie met duurzaamheid fascineert mij."
Zodra Doutzen in de economieles op de middelbare school de term milieu-economie voor het eerst hoorde, wist ze dat Economie en Beleid haar studie zou gaan worden.

Mijn opleiding Economie en Beleid stelt mij in staat om over alles vrij goed mee te praten.

Mijn fascinatie voor economische activiteit in relatie met duurzaamheid is niet verdwenen. Eén van de hoogtepunten uit mijn studietijd tot nu toe was de deelname aan de OIkos Winterschool in samenwerking met 20 internationale studenten die allen samen kwamen in Witten-Herdicke (Duitsland).

Tijdens deze winterschool stonden een college, workshops en discussies op ons te wachten. Het college werd gegeven door een milieueconoom. Hij kon vertellen als de beste en had zelfs de milieukundigen, biologen en marketeers vier uur lang aan z’n lippen hangen. Wat was ik trots op Wageningen en de afdeling Milieu-economie toen het klimaatcoalitie-onderzoek van Prof. van Ierland en Dr. Dellink uitgebreid aan bod kwam.

Daarnaast hadden we interessante discussies met mensen van RWE (groot energiebedrijf), Nestle (die van Nesquik), C&A (duurzame katoen in hun kleding) en met verscheidene banken en investeringsbedrijven die een zeer grote rol in de maatschappij spelen.

Opleiding

Wat me is opgevallen is dat ik met mijn opleiding Economie en Beleid over alles vrij goed kan meepraten, omdat ik er vakken of cases over gehad heb. De communicatieve vakken waren in mijn voordeel maar zeker ook de ‘beta’ vakken. Verder kon ik door het vak Inleiding in Management en Bedrijfseconomie ook aardig meedenken met de studenten die iets in die richting studeren. Daarnaast was het opvallend dat ik als Wageninger niet opkijk van andere culturen en de bijbehorende gebruiken en ideeën en dat juist het interculturele voor veel groepsleden een nieuwe ervaring/cultuurshock was. Ik ben na deze week kritischer geworden en heb geleerd open over je ideeën te discussiëren en zeker niet bang te zijn. Juist de gekke, onrealistische ideeën blijken uiteindelijk de beste. Ik heb tenslotte geleerd dat je met enthousiasme en doorzettingsvermogen als individu veel kunt bereiken en dat zowel bedrijven en overheden als onderzoeksinstellingen een open, kritische en enthousiaste houding zoeken.

Terug naar Studenten vertellen