Studentenverhaal

"We kijken naar vraagstukken vanuit verschillende disciplines."

Eveline is bezig haar bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies af te ronden. We vroegen haar naar haar studiekeuze en hoe ze haar opleiding en studeren in Wageningen heeft ervaren.

Wageningen is geen Amsterdam of Utrecht, maar dat betekent niet dat er in Wageningen niets te doen is. Juist niet!

Wilde je altijd al Internationale Ontwikkelingsstudies studeren?

"Eerlijk gezegd hoorde ik pas op het laatste moment in mijn studiekeuzeproces van de opleiding. Het kiezen van een studie vond ik erg lastig. Op de middelbare school had ik een EM & CM profiel en een brede interesse. Ik heb naar heel veel studies gekeken, bijvoorbeeld culturele antropologie, sociale geografie en ruimtelijke planning, sociologie, algemene sociale wetenschappen, bestuurskunde en politicologie. Stuk voor stuk vond ik dat leuke studies, maar ik miste steeds toch iets."

Hoe heb je dan uiteindelijk een keuze gemaakt?

"Na verschillende open dagen en meeloopdagen, heb ik een lijst van studiekeuze123.nl geprint en ben ik gaan strepen: wat kan niet met de profielen die ik gevolgd heb, wat wil ik sowieso niet en wat blijft er dan nog over. In deze lijst stond de bachelor International Development Studies ook, ik heb me ingeschreven voor een meeloopdag en al snel wist ik dat het goed was."

Wat waren voor jou de belangrijkste redenen om voor Internationale Ontwikkelingsstudies in Wageningen te kiezen?

"Doorslaggevend was voor mij het feit dat we bij deze opleiding kijken naar ontwikkelingsvraagstukken vanuit verschillende disciplines: sociologie, antropologie, economie, communicatiestudies en recht & bestuur. Dit betekent dat je van elk van deze disciplines een basis krijgt waar je verder in de opleiding op voortbouwt en waarna je verbanden kunt gaan leggen. Ik had niet het idee dat ik “iets miste”. Al sinds jongs af aan wist ik dat ik graag mijn steentje bij wilde gaan dragen in het iets beter maken van de wereld. De thema’s die vaak terug komen binnen de studie zijn onder andere armoede, migratie, voedselzekerheid en duurzame productie. Ook dit paste dus goed bij wat ik zocht. Verder voelde ik me tijdens de meeloopdag eigenlijk meteen thuis in Wageningen door de gemoedelijke sfeer. Ik zag mezelf hier wel op kamers gaan en studeren."

Heb je je studie ingericht op je interesses? En hoe heb je dat dan gedaan?

"Het eerste jaar draaide voor mij vooral om het krijgen van een basis, zowel binnen de studie als in Wageningen. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en ook veel gevraagd wat zij allemaal al gedaan hadden. Onder andere aan de hand daarvan ben ik gaan uitzoeken wat ik zelf leuk zou vinden om te doen. Ik wilde heel erg graag nog een keer naar Zuid-Afrika en toen ik zag dat het mogelijk was om hier een half jaar te gaan studeren ben ik daar vol voor gegaan. Behalve dat ik uiteraard wat geleerd heb van de vakken, was het eigenlijk vooral de ervaring van het daar wonen en meedoen met het studentenleven wat het zo onvergetelijk maakte. Ik heb ontzettend veel gezien en na het afronden van de vakken ook nog een mooie reis gemaakt door zuidelijk Afrika."

Eveline2.JPG

Heb je naast studeren in Zuid-Afrika nog meer gedaan om je studie aan te passen naar je persoonlijke interesses?

"Ik had het zelf toen ik begon niet per se verwacht, maar ik vind (rurale) sociologie ontzettend interessant. Als specialisatie binnen de BSc heb ik dan ook gekozen voor de major ontwikkelingssociologie. Daarnaast kwam ik er tijdens mijn tijd in Afrika achter dat ik iets technischere vakken ook ontzettend leuk vind. Gelukkig is het binnen de WUR vrij gemakkelijk om extra (verbredende) vakken te volgen Na terugkomst ben ik daarom nog wat extra vakken in deze richting gaan volgen, ook om uit te zoeken wat ik graag zou willen doen met mijn master. Al met al kan ik nu ik bijna klaar ben, concluderen dat ik ontzettend blij ben met mijn studiekeuze en dat ik mij in mijn master verder wil gaan verdiepen in het voedselzekerheidsvraagstuk."

Wat vind je van het studentenleven in Wageningen?

"Als je begint met studeren kun je mee doen aan de Annual Introduction Days (AID), iets wat ik elke aankomend student aanraad. Het is een week waar elke vereniging of organisatie in Wageningen zijn deuren opent en je eens een kijkje kunt gaan nemen. Zelf was ik helemaal niet van plan om lid te worden van een studentenvereniging, maar ik ben ontzettend blij dat ik het gedaan heb. Het voelde meteen goed met deze mensen."

"Wageningen is geen Amsterdam of Utrecht, maar dat betekent niet dat er in Wageningen niets te doen is. Juist niet! Zelf heb ik mijn plekje gevonden bij mijn studentenvereniging, maar er is nog zo veel meer. Er is echt voor iedereen iets wat bij je past, als je dat graag zou willen. Daarom kan ik alleen nog maar eens adviseren om mee te doen aan de AID."

Heb je nog meer gedaan naast je studie?

"In de eerste twee jaar van mijn studie heb ik hier veel commissies gedaan, waar ik als penningmeester leerde omgaan met grote bedragen, als secretaris leerde goede notulen maken en vooral ook leerde om met verschillende mensen samen te werken, bedrijven te benaderen en evenementen te organiseren. Toen ik terug kwam van mijn half jaar Zuid-Afrika heb ik er nog een bestuursjaar aan vastgeplakt. Een heftig jaar wat betreft drukte, maar zo ontzettend leuk! Naast mijn studentenvereniging ben ik erg actief betrokken bij de studie en heb ik zelf ook meeloopdagen gedraaid en sta ik vaak op de open dag. Momenteel werk ik voor de Young KLV, het reünistennetwerk van de universiteit waar we studenten onder andere helpen met het opstellen van een CV of Linkedin profiel. Ook geef ik presentaties over opleidingen in Wageningen op middelbare scholen."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"De bachelor heeft mij een analytische blik gegeven. Ik ben kritisch, weet dat een probleem altijd meerdere aspecten heeft en waar ik die moet zoeken. Gaandeweg heb ik ontdekt dat het voedselzekerheidsvraagstuk iets is, waar ik me tijdens mijn master in wil verdiepen. Met het oog op een groeiende wereldbevolking, stijgende inkomens in opkomende landen en klimaatverandering, denk ik dat ik met mijn opleiding een bijdrage kan leveren aan een stukje wereldverbetering. Ik hoop dat ik na het afronden van mijn master aan het werk kan voor een organisatie (in het buitenland) om de opgedane kennis toe te gaan passen."

Terug naar Studenten vertellen