Bachelor Moleculaire Levenswetenschappen

De bacheloropleiding Moleculaire Levenswetenschappen in Wageningen bestudeert het samenspel tussen scheikunde, natuurkunde en biologie op moleculair niveau. Hierbij ligt de focus op de scheikunde. Door de brede achtergrondkennis ben je in staat om vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te bestuderen. Denk aan het bestuderen van fotosynthese, het maken van zelfhelende materialen of het onderzoeken van specifieke celprocessen. Je wordt interdisciplinair opgeleid en je kunt daardoor alle kanten op binnen de universiteit en industrie. Ben je nieuwsgierig aangelegd? Zoek jij alles het liefste tot de bodem uit? Dan is de bachelor Moleculaire Levenswetenschappen misschien iets voor jou.

Waarom deze studie?

  • Opleiding over de bouwstenen van het leven
  • Brengt scheikunde, natuurkunde en biologie samen
  • Veel practica in het lab

Studieprogramma van Moleculaire Levenswetenschappen

De bachelor opleiding Moleculaire Levenswetenschappen duurt drie jaar. In het overzicht van de Studieprogramma van de opleiding kun je per studiejaar bekijken welke vakken je kunt volgen. Lees ook meer over de achtergrond van de opleiding en Vergelijk Moleculaire Levenswetenschappen met andere opleidingen.

De basis van Moleculaire Levenswetenschappen

basis moleculaire levenswetenschappen: scheikunde

Scheikunde

Bij de scheikundige vakken leer je hoe moleculen zich gedragen, hoe ze reageren met elkaar en hoe chemische reacties beïnvloed kunnen worden. Lees meer over scheikunde

basis moleculaire levenswetenschappen: natuurkunde

Natuurkunde

Bij de natuurkundige vakken leer je hoe moleculen precies in elkaar zitten en hoe je dit wiskundig kunt beschrijven, zodat je begrijpt waarom chemische reacties verlopen zoals ze verlopen. Lees meer over natuurkunde

basis moleculaire levenswetenschappen: biologie

Biologie

Natuur- en scheikunde komen samen in de biologie. Je gaat je kennis van natuur- en scheikunde hier toepassen op de werking van DNA en cellen. Lees meer over biologie

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Toelating en inschrijving

VWO-scholieren met het profiel N&T of N&G (met natuurkunde of met NLT + wiskunde B) kunnen beginnen aan de opleiding. Kijk op de pagina Toelating & Inschrijving of je met jouw eigen achtergrond wordt toegelaten tot de opleiding. Let op: vanaf september 2022 is wiskunde B verplicht om de BSc Moleculaire Levenswetenschappen te starten.

Studenten vertellen

Wil je weten hoe studenten de opleiding, hun afstudeeronderzoek en het studeren in Wageningen ervaren? Lees de Verhalen van studenten over de opleiding.

Ik vind de chemie en biologie binnen Moleculaire Levenswetenschappen erg gaaf!
Student Ben

Na je studie

Als afgestudeerd Moleculaire Levenswetenschapper kan je op veel verschillende plekken terechtkomen. Veel studenten kiezen voor een PhD na hun MSc opleiding, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Ben je benieuwd wat je kunt gaan doen als je de bachelor en master hebt afgerond? Lees daar meer over Na de opleiding Moleculaire Levenswetenschappen.

Aansluitende masters

Na je bachelor heb je toegang tot een aantal masteropleidingen. Er zijn opleidingen waar je direct toegang toe hebt:

Afhankelijk van je vakkenpakket zijn er ook mogelijkheden om naar andere masteropleidingen binnen en buiten Wageningen door te stromen.