Opbouw bachelor Moleculaire Levenswetenschappen

De BSc-opleiding Moleculaire Levenswetenschappen is drie jaar. In die drie jaar krijg je scheikundige, biologische en natuurkundige vakken. Je zult steeds vaker ontdekken dat deze vakken niet op zichzelf staan; naarmate je je meer verdiept merk je dat de grenzen tussen de vakken langzaam vervagen: de drie vakgebieden lopen in elkaar over. Tijdens de opleiding krijg je daarom ook een aantal interdisciplinaire vakken.

Werkvormen

De manier waarop je onderwijs krijgt op de universiteit is anders dan je gewend bent op de middelbare school. Hier krijg je hoorcolleges, werkcolleges, practica en groepswerk. Voor meer info klik op de '+'.

Hoorcollege

Bij een hoorcollege zit je met alle studenten in een collegezaal. De docent vertelt over de stof en geeft voorbeelden om het boek te illustreren. Dat het een hoorcollege heet, betekent niet dat je geen vragen mag stellen! Docenten hebben meestal graag dat je vragen stelt als iets je niet duidelijk is, want zij willen graag dat je hun vak begrijpt en interessant vindt. Hoorcolleges kun je met een flink aantal studenten, ook van andere opleidingen, volgen. Door de kleinschaligheid van deze opleiding zullen het echter niet snel heel veel zijn. Vaak worden de vakken ook per opleiding gegeven. Dit betekent dus dat er veel contact is tussen de docent en de studenten. Docenten weten aan het eind van een vak dan ook vaak je naam wel.

Werkcollege

Bij het werkcollege werk je in kleine groepen aan opdrachten of sommen. De opdrachten of sommen maak je wel individueel, maar je kunt veel overleggen met medestudenten. Ook lopen er dan vaak extra veel docenten rond die je kunnen helpen als je een som niet begrijpt. Werkcolleges zijn vooral erg nuttig voor vakken waarbij hoorcolleges alleen niet genoeg zijn, zoals wiskunde vakken. Het is dan heel handig dat je als je ergens niet uitkomt, meteen uitleg krijgt.

Practica

Tijdens de practica sta je meestal in een lab of practicumzaal. Je bent dan bezig met proeven die de theorie illustreren. Ook is het belangrijk dat je bepaalde technieken leert. Het doen van practica is een leuke afwisseling van de theorie, maar minstens zo belangrijk voor je toekomst. De meeste moleculaire levenswetenschappers gaan na hun afstuderen namelijk onderzoek doen.

Groepswerk

Tijdens de practica zul je regelmatig met zijn tweeën of meer mensen moeten samenwerken. Ook andere dingen moet je vaak in groepjes doen. De opdrachten die je in groepsverband moet uitvoeren heten in Wageningen vaak PGO (Probleem of Project Gericht Onderwijs). Tijdens zo’n groepsopdracht is het meestal de bedoeling dat je je verdiept in één onderwerp dat met het vak te maken heeft. Je maakt daar dan meestal een verslag of werkstuk over met je groepje. Hiermee leer je samenwerken met andere mensen en je leert ook een goed verslag te schrijven. Doordat je zelf naar informatie op zoek moet leer je bovendien te zoeken naar wetenschappelijke informatie en te selecteren op bijvoorbeeld betrouwbaarheid van de inhoud.

Vakken in het eerste jaar

Vakken in het tweede jaar

Vakken in het derde jaar

Terug naar BSc Moleculaire Wetenschappen