Studentenverhaal

“Een nieuwe omgeving stimuleert om andere methodes te proberen.”

Suzanne Jansze heeft haar stage gedaan aan Aberdeen University. Het onderzoek dat ze hier deed was zeer veelbelovend. Daarnaast heeft ze deze tijd van werken in het buitenland als zeer inspirerend ervaren.

De onderzoeksgroep in Aberdeen gaat waarschijnlijk door met een gedeelte van het onderzoek.

Het project

Toen ik één van mijn thesisbegeleiders vertelde dat ik graag met vloeibare kristallen wilde werken voor mijn stage, vertelde hij me dat hij iemand kende in Aberdeen die misschien wel een plek zou hebben. We hebben contact opgenomen met de professor bij Aberdeen University en alles werd verder geregeld, zodat ik naar Schotland kon. Vloeibare kristallen zijn moleculen die tussen de vaste en de vloeibare fase nog meer fases vertonen, vooral bekend vanwege de toepassing in LCD schermen. Uiteindelijk heb ik tien verschillende van deze kristallen gemaakt en daar het gedrag van bestudeerd, met alle bijbehorende technieken.

 

Relatie met de studie

Aan de WUR had ik maar heel kort met vloeibare kristallen gewerkt, gedurende twee vakken. Alle analytische technieken waren dus redelijk nieuw voor mij. Tijdens de studie had ik al veel synthese gedaan, dus dat was niet erg nieuw voor mij. Zoals altijd echter met synthese, kom je altijd wel nieuwe en interessante problemen tegen. De resultaten van het project waren erg veelbelovend. Twee delen van het onderzoek worden waarschijnlijk binnenkort gepubliceerd.

 

Conclusie

Ik heb veel geleerd van mijn stage in het buitenland, een nieuwe omgeving stimuleert om nieuwe methodes en andere dingen te proberen. Schotland is een heel erg mooi land en erg leeg vergeleken met Nederland. Mijn stage van een halfjaar in het buitenland heeft me geïnspireerd om ook naar een PhD in het buitenland te gaan zoeken.