Studentenverhaal

Masterstudent Hilde

Ik ben opgegroeid op een akkerbouwbedrijf, waardoor mijn interesse voor planten al op jonge leeftijd werd gewekt. Toch heb ik lang getwijfeld of ik Plantenwetenschappen wilde gaan studeren.

Er hangt een gezellige studenten sfeer in de stad en is er altijd van alles te doen.

Er zijn zoveel verschillende studies waaruit je kan kiezen, hoe weet je nou wat de goede keuze is?

Na veel verschillende open dagen bezocht te hebben had ik mijn keuze beperkt tot twee opties: Biomedische technologie in Enschede of Plantenwetenschappen in Wageningen. Twee totaal verschillende studies in een heel ander vakgebied. Na een meeloopdag bij beide studies was de knoop snel doorgehakt. Door de interessante colleges die ik die dag heb gevolgd en de gezellige sfeer bij de opleiding viel de keus op Plantenwetenschappen.

Vertel eens wat over de opleiding Plantenwetenschappen?

De studie Plantenwetenschappen is een praktisch toepasbare brede studie waarbij je veel vrije keuzemogelijkheden hebt om de studie zo in te vullen dat het helemaal aansluit bij je eigen interesses.

Ondanks dat Plantenwetenschappen als een behoorlijk specifieke studie klinkt is het een hele brede opleiding waarbij er veel mogelijkheden zijn. Tijdens je eerste jaar kom je met veel verschillende aspecten van Plantenwetenschappen in aanraking zodat je zelf kan kijken wat het beste bij je past. Gedurende je hele studie zijn er verscheidene (vrije) keuzemogelijkheden om je tijdens je studie te focussen op de aspecten die jij wil.

De praktische toepasbaarheid van de studie komt ook gelijk in je eerste jaar al aan bod. Er zijn veel practica en ook doe je aan het einde van het eerste jaar het eerste mini-onderzoekje. Ook aan het eind van je tweede jaar staat er een mini-onderzoekje op het programma waardoor je goed voorbereid aan de bachelor thesis kan beginnen in het derde jaar.

Welke keuze's heb jij gemaakt in je studieprogramma?

Na het eerste jaar van de bachelor kom je voor de keuze te staan welke major je wilt doen. De keuze bestaat uit twee opties; de major ‘Genen en Gezondheid’ of de major ‘Teelt en Ecologie’. Ik heb ervoor gekozen om de major Teelt en Ecologie te volgen, omdat deze goed aan sloot bij mijn interesse op het gebied van gewasteelt. Tijdens de major heb ik verschillende vakken gevolgd over de relatie tussen plant en bodem, teelt in kassen en modelleren. Na mijn major heb ik in mijn derde jaar keuzevakken gevolgd richting agrarisch beleid en recht. Tot slot heb ik mijn bachelor afgesloten met een onderzoek naar het verschil in aanwezige micro-organismen in de bodem bij biologische en conventionele erwtenteelt.

hilde1.jpg

Na mijn bachelor heb ik besloten het over een andere boeg te gooien. Plantenziekten en plagen zijn een belangrijk aspect bij het telen van gewassen en ik wilde graag meer leren over de relatie tussen planten en hun belagers. In mijn master heb ik ervoor gekozen om naast vakken in dit gebied een extra thesis te doen. Daarvoor ben ik afgelopen jaar in Zweden geweest om daar aan de universiteit een onderzoek te doen. Ik heb de invloed van verschillende gewasbeschermingsmethoden op populatie en resistentie ontwikkeling in Alternaria, een aardappelziekte, onderzocht. Binnenkort ga ik beginnen met mijn afstudeerthesis over de levenscyclus van een schimmel die koprot in uien veroorzaakt. Na mijn afstudeerthesis heb ik alleen nog een stage te gaan voordat ik ben afgestudeerd. Waar ik precies terecht kom na mijn studie weet ik nog niet, maar ik hoop een baan te vinden die aansluit bij mijn interesse op het gebied van plantenziekten, -plagen en gewasbescherming.

Hoe vind je het om in Wageningen te studeren?

Doordat Wageningen lastig bereikbaar is met het openbaar vervoer wonen veel studenten in Wageningen. Hierdoor hangt er een gezellige studenten sfeer in de stad en is er altijd van alles te doen. Toen ik begon met studeren in Wageningen ben ik gelijk op kamers gegaan vanwege de reisafstand naar mijn ouders. Daardoor werd ik gelijk onderdeel van het Wagenings studentenleven.

Naast mijn studie ben ik actief bij onze studievereniging Semper Florens, waar ik verschillende commissies en een bestuursjaar heb gedaan. Dit is ontzettend leuk om te doen en je leert veel mensen van verschillende studiejaren kennen. Daarnaast heb je hier de kans om andere vaardigheden te ontwikkelen die niet direct in de studie aan bod komen. Studeren is natuurlijk belangrijk, maar vergeet niet om dingen naast je studie te doen. Commissies, sporten, studie- of studentenvereniging er is voor ieder wat wils. Geniet van je studententijd!