Numerus Fixus, toelating en inschrijving BSc Voeding en Gezondheid

Op deze pagina vind je alle informatie over de toelatingseisen voor de Bachelor Voeding en Gezondheid en de wijze waarop je je kunt inschrijven voor de studie.

Met welk profiel?

Je bent toelaatbaar tot de opleiding Voeding en Gezondheid met een vwo-diploma met profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek. Bij een ander profiel moet je de vakken Scheikunde en Biologie in je pakket hebben.

Numerus Fixus met Decentrale Selectie

Om de kwaliteit van onze opleiding hoog te houden, hebben we in september 2019 in totaal 180 plaatsen voor startende studenten. We maken daarbij gebruik van 100% decentrale selectie, op basis van je gemiddelde overgangsrapportcijfer 5-vwo van de vakken Biologie en Scheikunde en de resultaten van een selectiedag in Wageningen zaterdag 16 februari 2019. Bij deze selectiedag wordt een Biomedical Admissions Test (BMAT) afgenomen en testen we jouw motivatie voor de opleiding.

Het gemiddelde cijfer overgangsrapport 5-vwo naar 6-vwo van de vakken Scheikunde en Biologie* weegt mee voor 40%. De uitkomsten van de BMAT test weegt mee voor 40% en de motivatietoets weegt mee voor 20% in de selectie.

* Heb je een N&T profiel en geen Biologie in je pakket, dan voldoe je aan de toelatingseisen. Je hoeft in dit geval Biologie niet bij te spijkeren.

Wil je de opleiding graag gaan doen?

Dan maak je een goede kans geplaatst te worden. Decentrale selectie bij onze opleiding houdt in dat de 180 best passende studenten een plaats krijgen voor de opleiding. Er is dus geen 'minimum score' die je moet halen.

Reglement Decentrale Selectie

Aan de rechterkant van deze pagina is het Reglement decentrale selectie 2018 te downloaden (de 2019 versie is op dit moment nog niet beschikbaar). Daarin wordt uitgelegd wat de regels zijn rond de decentrale selectie en hoe de plaatsen worden verdeeld.

Selectiedag

Om je goed voor te bereiden op de selectiedag is het zinvol om aan een Open dag en/of een (individuele) meeloopdag mee te doen. Je leert de opleiding dan beter kennen en je kunt nadenken over wat je interessant vindt aan de opleiding. Het deelnemen aan een Open dag of Meeloopdag is echter niet verplicht.

Deelname aan de selectiedag is wel verplicht. De selectiedag vindt plaats op zaterdag 16 februari 2019 in Wageningen.

Iedereen die zich via Studielink aanmeldt voor onze opleiding krijgt per e-mail een uitnodiging voor de selectiedag. In die uitnodiging worden ook de exacte tijden vermeld. Er zijn geen kosten verbonden aan de selectiedag.

Om je voor te bereiden op de Biomedical Admissions Test (BMAT) is materiaal beschikbaar. Kijk hiervoor op de Webpagina BMAT.
! Let op: je hoeft je niet zelf aan te melden voor de BMAT. Alle kandidaten worden door ons aangemeld voor de BMAT.

Uitslag

Zoals je in het reglement kunt lezen, moet je ook zorgen dat je tijdig je overgangsrapportcijfers 5-vwo naar 6-vwo aan ons doorgeeft. Hoe dit moet laten we je per e-mail weten bij de uitnodiging voor de selectiedag, die je kort na de deadline van aanmelden ontvangt.
Na afloop van de selectiedag én ontvangst van de cijferverklaringen, worden op basis van de gewogen scores (zie details in het reglement) de rankingsnummers toebedeeld. De kandidaten worden door Studielink omstreeks 15 april 2019 op de hoogte gebracht van het rankingsnummer.

Inschrijven

Je kunt voor onze opleiding een verzoek tot inschrijving doen via Studielink. Je wordt dan automatisch aangemeld voor de decentrale selectie. Je moet jezelf uiterlijk vóór 15 januari 2019 23:59 uur via Studielink hebben aangemeld voor deze opleiding. Na deze datum kun je je niet meer aanmelden, ook niet via de opleiding!

Voor iedereen, ongeacht vooropleiding, geldt dat deelname aan de decentrale selectieprocedure verplicht is! Ook als je NIET in Nederland woont!

Andere vooropleiding?

Heb je geen VWO met profiel NG of NT? Dan verloopt je toelating via de BSc Toelatingscommissie. Op de website van ons student service center vind je de mogelijkheden duidelijk beschreven, evenals welke deficiënte vakken je op VWO moet niveau moet bij spijkeren om aan de toelatingseis voor deze opleiding te voldoen.

Een HBO propedeuse geeft je géén toelating tot de BSc Voeding en Gezondheid. Ook met een HBO propedeuse moet je relevante vakken op VWO eindexamen niveau hebben, zie informatie hierover op bovengenoemde website.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen over:

Toelating met een ander diploma?

Neem dan contact op met de BSc Toelatingscommissie via 'Vraag en Antwoord' op de website van het Student Services Center.

Decentrale Selectie of andere vragen?

Je kunt contact opnemen met de selectiecommissie via e-mail: decentraleselectie.bvg@wur.nl.

Als je contact opneemt, vermeld dan altijd:

• jouw voor- en achternaam;
  • wanneer je verwacht te starten met de opleiding (september 2018 of september 2019);
  • of je via Studielink al een 'verzoek tot inschrijving' voor onze opleiding hebt gedaan;
  • of je je evt. ook voor andere Wageningse opleidingen hebt ingeschreven;
  • wat je vooropleiding is (inclusief profiel en evt. extra vakken).

De selectiecommissie streeft er naar om alle vragen die volledig zijn, binnen 2 weken zorgvuldig te behandelen en te beantwoorden, maar soms kan het iets langer duren.

De selectiecommissie is niet telefonisch te bereiken.

Terug naar BSc Voeding en Gezondheid