Eerste jaar van de bachelor Voeding en Gezondheid

Hieronder zie je een overzicht van de vakken die je per periode volgt in het eerste jaar van de opleiding Voeding en Gezondheid. Sommige vakken, zoals Organische en Fysische chemie, Celbiologie en Statistiek zijn voor meer studenten bedoeld dan alleen die van Voeding en Gezondheid. Je volgt deze vakken bijvoorbeeld samen met studenten dierwetenschappen, biologie, levensmiddelentechnologie en/of biotechnologie.

Periode 1

Introductie vakgebied Voeding en Gezondheid

Dit vak gaat over voeding en gezondheidsonderzoek. Je leert daarbij wat, hoeveel, en waarom mensen eten, en op welke manier je dat kunt meten. Je krijgt inzicht in het voedingsonderzoek en hoe voeding onze gezondheid kan beïnvloeden. Daarnaast geeft dit vak je alvast een korte introductie in de verschillende aandachtgebieden van de opleiding.

Basisvaardigheden voor BVG-Studenten

Dit vak gaat over de ontwikkeling van een aantal specifieke wetenschappelijke vaardigheden. Zoals informatievaardigheden: vertrouwd raken met informatie bronnen op het gebied van voeding. En algemene computervaardigheden zoals bijv.: MyPortal/Blackboard, Word, Excel, Powerpoint.

Algemene chemie voor Levenswetenschappen

Zoals de naam al zegt, lijkt dit vak een beetje op scheikunde. De nadruk ligt op fysische chemie. Om je deze kennis eigen te maken heb je bij dit vak zowel colleges als practica.

Statistiek 1

Hierbij leer je de basis van data-verzameling, kans- berekening en het uitvoeren van statistische testen. Ook leer je tijdens computerpractica omgaan met statistische software.

Periode 2

Celbiologie

Dit vak gaat over de structuur en functie van lichaamscellen en celorganellen. Je leert bij dit vak ook hoe cellen met elkaar communiceren binnen weefsels, organen en complete organismen. Het vak vormt een basis voor meer gespecialiseerde vakken later in je studie.

Voeding en Gezondheid: Macronutrienten, Energie en Gezondheid

Het tweede 'echte' voedingsvak gaat over de stoffen in je voeding, zoals vetten, eiwitten, koolhydraten en vitaminen, en over de vertering, opname en functie ervan in het lichaam. Je leert hoeveel je nodig hebt om gezond te blijven in verschillende levensfasen, en waarom dit zo belangrijk is. Ook leer je wat er gebeurt als je te veel (toxiciteit) of te weinig (deficiëntie) van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Periode 3

Basisprincipes van de Humane fysiologie

Periode 3 en 4 zijn kortere periodes en in deze periodes wordt er maar 1 vak gegeven. In periode 3 zul je het vak humane fysiologie volgen, waarin je alles over het menselijk lichaam leert. Hoe biologische processen, zoals vertering en metabolisme werken. Maar ook komen het hart- en vaatsysteem en het ademhalingssysteem aan bod. In dit vak zul je door middel van hoorcolleges en practica alles te weten komen over de fysiologische basisprincipes van het menselijk lichaam.

Periode 4

Bio-organische chemie

Bij het chemievak in periode 1 lag de nadruk op fysische chemie, terwijl bij dit vak het juist om de organische chemie gaat. Net als Algemene Chemie heb je bij dit vak zowel colleges als practica.

Statistiek 2

Een vervolg op Statistiek 1 waarbij je verder bekend wordt gemaakt met de basis van data-verzameling, kansberekening en het uitvoeren van statistische testen. Ook leer je tijdens computerpractica omgaan met statistische software.

Periode 5

Sociale Psychologie


De opleiding Voeding & Gezondheid bestaat niet alleen maar uit biologische vakken, maar ook gedrag is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Dit vak geeft inzicht in de sociale psychologie, met onderwerpen zoals zelfbeeld, intieme relaties en liefde, emoties, het nemen besluiten, groepsgedrag en samenwerking. Hoe meten sociale psychologen attitudes en emoties?

Metabole aspecten van de gezondheid


Dit vak gaat verder op het vak Voeding en Gezondheid: Macronutrienten, energie en gezondheid. Wat gebeurt er met je eten zodra je het door hebt geslikt? Hoe worden de verschillende macro- en micronutriënten opgenomen in het lichaam? Er wordt verder gekeken naar de relatie tussen (gebrek aan) voeding en ziektes die vandaag de dag veel voorkomen.

Mondeling Presenteren

Dit vak geeft je de gelegenheid om presentatievaardigheden te ontwikkelen en oefenen, die nodig zijn voor het geven van een goede presentatie.

Periode 6

Voedingskundige samenstelling van Levensmiddelen

Niet de voedingsstoffen, maar voedingsmiddelen zelf spelen de belangrijkste rol in dit vak. Hoe zijn voedingsmiddelen samengesteld, wat staat daarover op het etiket en wat mag er volgens de wet wel en niet in zitten? Je gaat tijdens dit vak zelf een klein onderzoekje doen, door een product sensorisch te testen.

Microbiologie en Biochemie voor Voeding en Gezondheid

Dit vak gaat over microbiologie, bijvoorbeeld de bacteriën die in de darmen leven, en daarnaast over biochemische processen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar enzymen. Tijdens dit vak heb je ook weer een mix van hoorcolleges en practica, waarbij je zelf aan de slag gaat.



Ga naar de vakken van het tweede en derde jaar

Ga naar de minors

Terug naar Opbouw Studie