Studentenverhaal

Student Marieke Verbakel – BSc Voeding en Gezondheid

“Ik ben Marieke Verbakel en ik zit in het derde jaar van de bachelor Voeding en Gezondheid. Ik was altijd al geïnteresseerd in voeding en in de gezondheid van de mens. Deze studie is een leuke manier om daarmee bezig te zijn.”

Ik vind het echt een toevoeging om een half jaar naar het buitenland te gaan. Alles is anders hier, en dat vereist aanpassingsvermogen.

Studiekeuze

“Eigenlijk had ik lange tijd het idee dat ik dokter wilde worden. Dat riep ik al als meisje van vijf. Maar toen de studiekeuze er echt aan kwam, ben ik toch op veel plekken en bij veel studies gaan kijken. Dat heeft me iets super goeds gebracht. Voeding en Gezondheid vond ik vanaf het begin heel leuk, en toen ik werd uitgeloot voor Geneeskunde was de keuze snel gemaakt.”

Opleiding

“In het eerste jaar krijg je veel standaardvakken, zoals statistiek, chemie en celbiologie. Toen vroeg ik me wel eens af: wanneer komt nou het voedingsgedeelte? Maar die vakken zijn wel nodig omdat je een basis moet leggen. In het tweede jaar ga je je meer focussen op voeding. Heel leuk vond ik dat we zelf een onderzoek mochten opzetten en uitvoeren. De proefpersonen waren andere studenten van het vak en we gingen bijvoorbeeld echt bloedprikken voor bloedonderzoek. Zo leer je hoe een voedingsonderzoek met echte proefpersonen kan gaan. Om het onderzoek goed op te zetten, gebruikten we de statistiek uit het eerste jaar.

Nu, in mijn derde jaar, ben ik op exchange in Guelph in Canada. Dat bevalt supergoed. Ik vind het echt een toevoeging om een half jaar naar het buitenland te gaan. Alles is anders hier, en dat vereist aanpassingsvermogen. Ik volg uiteenlopende vakken, zoals Clinical Nutrition, Food Packaging, Nutrition in Exercise and Metabolism en Communication Skills. Na mijn tentamens ga ik ook nog vijf weken door Canada reizen.

Zeker nu ik vergelijkingsmateriaal heb met Canada, denk ik dat in Wageningen alles rond de opleiding heel goed geregeld is. Bijna al onze colleges worden opgenomen. Zelf ga ik toch liever naar colleges toe, maar als je een keer niet kan, kun je het terugkijken.”

Studentenleven

“Wageningen is knus en gezellig en het studentenleven bevalt me beter dan ik had verwacht. In de AID had ik het al gelijk naar mijn zin. Daarna ben ik lid geworden van KSV Franciscus, omdat ik het idee had dat ik daar het beste pas. Op de studentenverenigingen heb je de grootste feestjes, maar als je geen lid bent kun je naar open feesten toe.

Naast mijn studie ben ik begeleider geweest voor meeloopdagen Voeding en gezondheid, om studenten een inkijkje te geven in het Wageningse studentenleven. Vorig jaar was ik studiekeuzecoach voor de opleiding; dan was ik het aanspreekpunt voor studiekiezers met vragen over de studie of Wageningen.

Ik woon in een studentenhuis in het centrum van Wageningen met vier andere meiden. Ik vind het fijn om thuis te komen en lekker bij mijn huisgenoten op bed te ploffen en te vragen wat ze hebben gedaan. We eten op dinsdag altijd samen en dan proberen we een activiteit of een avondje samen te plannen. Zo’n huis vind ik echt een toevoeging van het studentenleven, die je mist als je thuis blijft wonen.”

Toekomstplannen

“Ik weet nog niet precies wat ik ga doen als ik terugkom uit Canada: eerst mijn bachelor afmaken of een bestuursjaar gaan doen. Sowieso zou ik nog een tussenjaar willen nemen om uit te zoeken welke master ik wil doen.  Ik denk in eerste instantie aan de master Voeding en Gezondheid, en dan de specialisatie Nutritional Physiology and Health Status, of de specialisatie Food Digestion and Health. Maar in Maastricht zijn ook een paar masters van Gezondheidswetenschappen die ik interessant vind, zoals de master Voedingsvoorlichting. Het lijkt me leuk om resultaten van voedingsonderzoek om te zetten in voor iedereen begrijpelijke adviezen.”

Tip

“Ik raad studiekiezers aan zich breed te oriënteren en vooral veel vragen te stellen aan studenten. En besef wel dat Voeding en Gezondheid een universitaire studie is die je opleidt tot wetenschapper. Daarbij horen vakken als statistiek en organische chemie; je moet daar een beetje doorheen bijten in het eerste jaar.”