zonnebloem, Milieuweteschappen

Meer over - BSc Environmental Sciences

Bij de opleiding Environmental Sciences (voorheen Milieuwetenschappen) wordt de milieuproblematiek als geheel bekeken. In plaats van één specifiek onderwerp te behandelen, bekijken we in deze studie alle invalshoeken van een probleem. Je leert alles over uitdagingen en kansen op het gebied van duurzaamheid en milieu, waar zowel de maatschappelijke als technische aspecten aan bod komen.

Er wordt gekeken naar systemen die belangrijk zijn voor de aarde als geheel. Daarbij horen processen in water, bodem, en lucht en complexe problemen als klimaatverandering. Op deze manier kun je later samenwerken met deskundigen uit verschillende wetenschappen, want vaak speel je als milieuwetenschapper een centrale rol bij de verschillende betrokken partijen. Tijdens de opleiding kun je kiezen voor de richting die jou het meeste aanspreekt.

Maatschappelijke aspecten

Zonder mensen ben je nergens! Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar bij veel milieuproblemen wordt de mens vergeten. Ook als je interesse hebt in de technische kant van het milieu is het handig om te weten hoe de maatschappij omgaat met verandering. Hierbij kom je vragen tegen zoals: Welke eisen stellen consumenten aan duurzame producten? Hoe overtuig je mensen zich duurzamer te gedragen? Wat is duurzaam gedrag precies? En op wat voor manier(en) zorg je dat toekomstige kosten van klimaatverandering nu worden meegenomen?

Technische aspecten

Om CO2-neutraal te zijn moeten er oplossingen gevonden worden om dit voor elkaar te kunnen krijgen. Met een combinatie van wiskunde, biologie, scheikunde en natuurkunde leer je over nieuwe technieken die mens en milieu vooruit helpen. Denk daarbij aan grondstoffen terugwinnen uit afval, nieuwe manieren om vervuiling uit de bodem te halen, en bijvoorbeeld bacteriƫn ontwikkelen die brandstof produceren. De mogelijkheden zijn eindeloos en nog lang niet allemaal verkend.

De systematische aspecten

De wereld bestaat uit systemen. In de natuur, maar ook systemen gemaakt door de mens . Denk maar aan productieketens of het leven in het water, de bodem en de lucht. Al deze systemen hebben met elkaar te maken. Het effect van een douchegel met plasticdeeltjes op het leven in zee is niet direct zichtbaar, maar wel van belang voor de milieukwaliteit. En hoe zorg je dat alle aspecten van een belangrijk ecosysteem gewaardeerd worden?

Terug naar BSc Environmental Sciences