Stage - Nederland vertegenwoordigen in diplomatiek Rome

Anne ging voor haar stage naar Rome. Daar werkte ze voor de Nederlandse afgevaardigden van de Verenigde Naties. Ze leerde hoe de diplomatieke wereld in elkaar zit en vertegenwoordigde Nederland in werkgroepen met andere EU-landen.

“Ik mocht mijn mening geven over de reorganisatie van het beleid van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN). De Nederlandse delegatie waarvoor ik werkte is heel klein, dus ik werd bij van alles betrokken. Vergaderingen bijwonen, samenvattingen schrijven voor de ambassade, ik had allerlei taken. Ik mocht ook een discussierapport schrijven over biobrandstoffen en voedselzekerheid op mondiaal niveau. Daarvoor interviewde ik veel mensen, onder andere van de FAO.”

“Het was heel leerzaam om van zo dichtbij mee te maken hoe een grote professionele organisatie zoals de VN werkt. Er is geen ‘negen tot vijf-mentaliteit’, er wordt veel genetwerkt en je leert echt hoe je je beweegt in de diplomatieke wereld. Tijdens deze stage heb ik ontdekt dat ik goed kan werken onder druk en dat ik uit de voeten kan met allerlei verschillende opdrachten. Mijn stagetijd was echt perfect om uit te vinden wat ik na mijn studie wil gaan doen.”

Gerelateerde opleidingen: